26. Csecsemő- és Kisdedgondozási Verseny

2022.05.13. 11:00

A szülői szerepre készít fel

A babagondozás legjobbjait keresték a megyei döntőben.

Detzky Anna

A szülői szerepre készítette fel a fiatalokat 26. Csecsemő- és Kisdedgondozási Versenyével a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, amelynek megyei döntőjét 2022. május 12-én rendezték a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumában. A versenyzőknek, miután kitöltötték az elméleti feladatsort, egy-egy szituációt kellett végrehajtaniuk a gyakorlati állomásokon, fürdetés, táplálás és lázcsillapítás témakörökben ötfős szakmai zsűri előtt. Szerte a megyéből indultak két korosztályi – általános iskolai és középiskolai – kategóriában a fiatalok. Az országos döntő 2022. június 11-én lesz.  

Minden iskolát meghívtak 

– A gyerekek gyakorlati és elméleti csecsemőgondozási tudásukról egyaránt számot adnak ma ezen a versenyen. A megmérettetés elején a versenyzőknek egy adatlapot, és egy vöröskeresztes totót kell kitölteniük. Aztán gyakorlati állomáshelyeken a háromfős csapatok kihúznak egy szituációt a három témakörből – ismertette Laták Kamilla, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének koordinátora. – A megye minden általános iskoláját meghívtuk a rendezvényre, így különböző településről érkeztek a fiatalok. Tizenegy csapat nevezett általános iskolai, öt középiskolai korcsoportban, köztük a ferenczis diákok.

Pályaorientációs eszköz 

A megyei koordinátor azt is elmondta, hogy a vetélkedő hatására sokan választják a védőnői hivatást, de akik nem, azok is gazdagodnak általa. 

– A versenynek nagyon sok gyakorlati haszna van, amit a magánéletben is kamatoztathatnak a gyerekek. Ugyanakkor rendkívüli pályaorientációs lehetőségek rejlenek benne. Az iskolák önkéntes védőnői készítették fel szabadidejükben szakkör formájában az indulókat több hónap alatt. Gyakran előfordul, hogy azok a fiatalok, akik kisdedgondozási szakkörre jártak és aztán itt megméretik magukat, később továbbtanulásuknál a Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum csecsemőgondozási tagozatát választják – fejtette ki. 

Készülnek az anyaságra 

Még a vetélkedés kezdete előtt lehetőségünk nyílt néhány szót váltani az egyik lányokból álló csapattal és kísérőtanárukkal. 

– Sok-sok év kihagyás után újra beneveztünk a csecsemőgondozási versenyre, mert voltak vállalkozószellemű diákjaink, akik az indulás mellett döntöttek – mondta Poroszkáné Jeszenszki Beáta, a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumának egészségügyi szakoktatója. – Tanítási órák utáni gyakorlati és elméleti tréningezéssel készültünk. Tanulóink egészségügyi ágazaton, technikumi képzésben vesznek részt. Nem kisgyermekgondozók, hanem egészségügyi ápolók lesznek, és csak érintőlegesen tanultak a kisdedgondozásról. 

– Érdekelnek a gyerekek, és minél többet szeretnék megtudni a nevelésükről. Inkább hobbiszinten, személyesen izgat ez a téma. Itt biztosan sok új dolgot fogunk tanulni ezzel kapcsolatban. Most így a verseny előtt kicsit izgatott vagyok, de a legtöbbet szeretném kihozni magamból, hogy legyen értelme annak, hogy eljöttünk – osztotta meg Tógyer Dzsenifer.

(A borítóképen: Gyakorlati és elméleti feladatok is voltak | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában