Diákok kirándulása külföldön

2022.05.06. 21:00

A lett legendák világát fedezték fel Rigában

A meseszép Baltikumban jártak a közelmúltban a matyóföldi diákok és tanáraik.

KT

A Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum négy tanulója és két tanára az Erasmus-pályázat keretében vett részt a rigai találkozón, amelynek témája a legendák világa volt. A házigazdák színes, gazdag programmal várták az öt országból érkezett résztvevőket. 

Ízelítőt kaptak 

– Frankfurton keresztül utaztunk Lettország fővárosába – mondta Nagyné Szalmási Ildikó projektvezető, majd így folytatta: – Együtt ismerkedtünk a várossal: a hivatalos program keretében megnéztük a Lett Nemzeti Könyvtár üvegpalotáját, aztán a közelben található Pepsi Center bowlingpályáján mértük össze tudásunkat a gyerekekkel. A szakmai programot a vendéglátó iskola szervezte. Az intézmény diákjai csengőszóval köszöntötték a vendégeket, utána pedig zenés műsor keretében lett népdalokat hallottunk. A prezentációk során saját nemzetük legendáit mutatták be a diákok, akik feldolgozták a hallottakat, összegyűjtötték a hasonlóságokat és a különbségeket is. A következő napokon a lett nép legendáinak helyszínére vittek bennünket a házigazdák. A rigai tánciskola fergeteges bemutatója jó alkalmat teremtett számunkra a közös táncra és ismerkedésre. Megnéztük az orvosi múzeum érdekességeit, felkerestük Sigulda kastélyát és Turaida erődjét, melyekhez érdekes legendák fűződnek. A hazatérés előtti napon a Riga mellett található skanzenben ízelítőt kaptunk Lettország múltjából, közben sok érdekességet tudtunk meg a szaunázásról, a helyiek szokásairól és életmódjáról, végül élveztük a magyarul hangárnak nevezett piac forgatagát. Nagyon szép helyeken jártunk, és felejthetetlen élményekkel gazdagodva repültünk vissza Magyarországra.

(A mezőkövesdi diákok és tanáraik Rigában | Fotó: Olvasónktól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában