Avastető

2022.05.02. 14:00

A kilátás a tetőről mindent visz

Felsétáltunk az Avas tetejére, megnéztük, hogy áll az építkezés.

HM

Fotó:

Sokak számára volt eddig is kedvelt sétahely az Avastető. Kutyások, futók lepik el nap mint nap az ösvényeket, bár többen is megjegyezték az elmúlt években, jobb vigyázni, mert néha egy-egy vaddisznó is arra téved. A miskolciak tehát „belakták” a környéket, még akkor is, ha évtizedeken át azt kellett érezniük, a város mostohagyerekéről van szó, a körülményeket látva nehéz elképzelni, hogy alig néhány száz méterre légvonalban egy lüktető nagyváros fekszik.

 Az évtizedek alatt több terv is született a történelmi Avas rekonstrukciójára, ám ezt tudni amolyan „hiszem, ha látom” érzés volt, hiszen hosszú éveken át nem történt semmi. Aztán az előző városvezetés idején másfél milliárdot nyert a város a terület rendbehozatalára, maga az előkészítés hosszú ideig tartott, aztán tavaly nyáron – már az új városvezetés idején – megismerhettük a fejlesztés konkrét terveit. Néhány hónapja megjelentek a markológépek is. 

A hétvégén úgy döntöttünk, megnézzük, hogyan néz most ki a terület, kíváncsiak voltunk, lehet-e majd sokak számára kedvelt kirándulóhely. Azt kell mondanunk, lehet. Nagyon is lehet. 

Lentről, a Mindszenti templom mellől indultunk a hegytető felé az avasi borházak mentén. Már az is izgalmas volt a tavaszi napsütésben. Rá-rácsodálkoztunk a borházakra. Egyértelműen sok a romos, elhagyatott viskó, de vannak izgalmas épületek is közöttük, és feltűnt, hogy egész soknál van mozgás, építkezés. Kis kaptató után (néhány kóbor kutyát kikerülve) az amfiteátrum romos lépcsői mellett közelítettük meg az Avas tetejét, innen az építési terület is jól bejárható. 

Hétvége lévén nem volt ott egy munkás sem, de látszik, jól haladnak a munkák. Jobbra már kész egy játszótér modern játszóelemekkel, egy kisebb pályát az extrém sportoknak szántak. (Azért felmerült, egy esetleges elguruló labda vagy túlfutó bicikli hol áll majd meg az Avastetőről lefelé gurulva.) Már láthatók a leendő teraszos ösvények, és sok-sok új kandeláber is kikerült már.

Egységesebb szerkezet 

Ezt már csak azért is jó látni, mert eddig az Avastetőn sétálók igyekeztek sötétedés után nem ott ragadni: nem volt túl bizalomgerjesztő a környék. 

Ami a legjobban tetszett, az egyértelműen két már félig-meddig kialakított kilátóhely. Nem kell hozzá felcaplatni a kilátó lépcsőin, ezekről is csoda látvány nyílik a városra. Messze ellátni Diósgyőrig, a Bükkig, a másik irányba szinte Tokajig, alant pedig a város. Már ezért megérte feljönni. 

A város felé tartó sétány még lezárva, de ott is felállították már az új kandelábereket. Végül kis kerülővel az avasi templom melletti lépcsősoron sétáltunk le az Erzsébet térig. 

Azt még tavaly nyáron írtuk, hogy három részletben épül át az Avastető. A kilátó felújítása még nem kezdődött el, a tervek szerint a jelenleginél sokkal egységesebb szerkezetet kap. Míg a presszó szintjén most az ablakoknak mellvédje van, a felújítás után padlótól mennyezetig üveg lesz, így teljes panoráma tárul a látogató elé. A jelenlegi parkoló helyett egy teret alakítanak ki a gyalogosok számára, ez egy félköríves placc lesz, ami kicsit emelkedik felfelé. Formája miatt nézőtérnek is lehet majd használni, ha például előadást szerveznének a kilátóhoz. Amit most meg tudtunk nézni, az a Horváth-tető fejlesztése. Aktív rekreációs területet alakítanak ki, írtuk tavaly nyáron, sokféle használati funkcióval, sétautakkal, utcabútorokkal, esőbeállókkal és közvilágítással. Három úgynevezett komfortpontot is terveznek nyilvános vécékkel. A beruházásokat 2022 végéig tervezik megvalósítani.
 

(A borítóképen: Leendő kilátóhely, ami vonzhatja majd a turistákat | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában