Bolyai János Kutatási Ösztöndíj program

2022.05.14. 12:00

A Bolyai-ösztöndíjat ünnepelték

A kutatási támogatás lehetőséget ad a fiatal tudósoknak a tudományos megmérettetésre és felívelésre.

BI

Az idén huszonöt éves Bolyai János Kutatási Ösztöndíj programot ünnepelte a Magyar Tudományos Akadémia miskolci területi bizottsága (MTA MAB) pénteken Miskolcon. 

Az ünnepséget megnyitó beszédében Kaptay György akadémikus, az MTA MAB elnöke Pilinszky Jánostól idézett: „Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem hogy íveljen.” Vagyis, hogy szárnyaljon, ahogy az akadémikus szerint az elmúlt huszonöt évben a Bolyai-ösztöndíj pályázati rendszer ezt lehetővé is tette nagyon sok, negyvenöt év alatti, PhD-vel rendelkező kutatónak. Nekik olyan anyagi hátteret biztosított a program, átlagosan három évig, amely lehetővé tette számukra a felívelő szárnyalást. 

Rengeteg dolog történt 

„A negyedszázad alatt rengeteg dolog történt és történik most is. A napokban volt alkalmam elbírálni tíz pályázatot, ami szinte lehetetlenség, mert tíz egyformán nagyszerű pályázóból kell választani. Nem lehet eldönteni, hogy a bioanyagok a fontosabbak, vagy a csavaros fúrófej kialakítása gyártástechnológiai módszerekkel. Ez szinte eldönthetetlen. Az alapelvem az, hogy a tudományos kiválóság független a művelt tudományterülettől. Ennek szellemében igyekszem elbírálni a pályázatokat és a támogatást megítélni számukra” – mondta Kaptay György.  

Az ünnepség másik szónoka, Tulassay Tivadar akadémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke is egy idézettel kezdte beszédét Blaise Pascaltól, aki azt mondta a tudásról, hogy olyan, mint egy gömb, minél nagyobb a térfogata, annál nagyobb a felülete, amely az ismeretlennel érintkezik. 

Büszkén tekintünk a múltba, és bizakodóan a jövőbe - Tulassay Tivadar

„Mi kutatók azon igyekszünk, hogy ez a térfogat minél nagyobb legyen, és az utánunk jövőkre azt a feladatot hagyjuk, hogy a nagyobb felszínt próbálják még jobban megfejteni, további ismeretekkel növelve a térfogatot is. Az a gyönyörű a kutatásban, hogy generációkon átívelő, és a mester és a tanítvány kapcsolata egy személyes, évszázadokon át meghatározó, akár iskolateremtő momentummá is válhat” – emelte ki a kuratórium elnöke. Hozzátette: „Ez az ösztöndíj az Akadémia legnagyobb presztízsű programja, mert nemcsak tehetséggondozás, hanem a legkiválóbbak kiválasztása és felmutatása is folyamatosan zajlik. Eddig közel négyezer-ötszáz pályázónk volt, akik közül számosan lettek később a szakterületeik kiválóságai, huszonhárman már akadémikusok is. Büszkén tekintünk a múltba, és bizakodóan a jövőbe” – mondta Tulassay Tivadar. 

(A borítóképen: Kaptay György és Tulassay Tivadar a rendezvényen | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában