Sajó-szennyezés

2022.05.29. 19:21

100 nap után kárelhárítás indult a Sajót mérgező bányában

Közel száz napon át ömlött eddig naponta 1,5 millió liter szennyezett víz a folyóba, veszélyhelyzetet továbbra sem hirdettek Szlovákiában.

ÉM

Ilyen volt a Sajó néhány napja Gombaszögnél. Fotó: MW

Fotós: BACHPEKARYMATE

Három hónap után május 28-án, szombaton megkezdődtek a Sajót nehézfémekkel szennyező alsósajói vasércbányában a kárelhárítási munkálatok. Látványos munka még nem látható, de az erről szóló közbeszerzés megtörtént, így a bányamentők megkezdhetik a bányába szivárgó víz elvezetését. A kárelhárítási feladatokkal a tervek szerint 15 napon belül végeznek, amitől azt várják, hogy azt követően 80 százalékkal kevesebb szennyezett víz ömlik majd a folyóba – tájékoztatta Szalai Erika, a Felvidék Ma hírportál tudósítója az Észak-Magyarországot. A témáról közölt cikkében ugyanakkor leírja: a szlovák Ércbányák állami vállalat által kiadott közlemény leszögezi, hogy a társaság büntetőfeljelentést tett annak kivizsgálása érdekében, hogy történt-e kötelességszegés az alsósajói bányában kialakult helyzettel kapcsolatban. Egyúttal emlékeztettek, az illetékes szlovák hatóságok a mai napi nem hirdettek veszélyhelyzetet a Sajó katasztrófájával kapcsolatban.

A Felvidék Ma a Sajó katasztrófájáról közölt korábbi cikkében felelevenítette: a helyi horgásszövetség jelzése nyomán közel száz nappal ezelőtt állapította meg a szlovák környezetvédelmi felügyelet, hogy a megengedett határértéknél jelentősen magasabb a vas, mangán, szulfátok, nikkel, cink és az arzén jelenléte az akkor még élő folyóban. Pár hét leforgása alatt a Sajó szlovákiai szakasza vörösre színeződött, két hete pedig már arról számoltak be, hogy a folyó élővilága 10 kilométeres szakaszon kipusztult.

Kelet-Szlovákia legnagyobb folyója, a Sajó európai jelentőségű védett területen folyik. Három, a rozsnyói, a nagyrőcei és a rimaszombati járást szeli át, ami ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy még nem hirdették ki a veszélyhelyzetet – nehéz volt megtalálni, melyik járást is kellene megszólítani. A szlovák környezetvédelmi miniszter, Ján Budaj május 18-án jelezte közösségi oldalán, hogy felszólította a Kassai Járási Hivatalt, hirdessen veszélyhelyzetet, ám ez bürokratikus huzavonák miatt azóta sem történt meg. Annak ellenére, hogy a környezetvédelmi tárca vezetője május elején a parlament elé terjesztette és elfogadtatta, hogy egyszeri, 200 ezer eurós segélyt juttassanak a gazdasági minisztérium részére, amellyel megkezdődhetnek a kármentési munkálatok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában