Vallás

2022.04.11. 13:00

Virágvasárnapi passió-előadás

Európa számos országában, sokféle módon, sokféle stílusban mutatták be Jézus Krisztus szenvedéstörténetét virágvasárnap.

ÉM

Virágvasárnappal elkezdődött a nagyhét, amikor az egyház alapítását, Jézus kínszenvedését, kereszthalálát és feltámadását ünnepli a keresztény világ. A virágvasárnapi liturgiának fontos része a barkaszentelés és a körmenet – amikor a bevonulás evangéliumát felolvassák –, a liturgia középpontjában Jézus szenvedéstörténete, a passió áll, amelyet valamelyik evangéliumból – Máté, Márk, Lukács – olvasnak fel, éneklik vagy játsszák el.
 

Modern megváltástörténet 
 

A délelőtti barkaszentelést és körmenetet követően délután passió-előadást tartottak a Mindszenti plébánia Millenniumi termében a plébániához tartozó iskolák, illetve az ott hittanos diákok szereplésével. A passiójáték rendezője, Hoskó Orsolya, a Mindszenti római katolikus plébánia hitoktatói koordinátora, a Bársony János Általános Iskola intézményvezetője elmondta: ebben a passiójátékban Jézus Krisztus jól ismert történetet a virágvasárnaptól a megváltásig követjük végig. A darab gerincét Szente Áron teológuspassiója alkotja. 

A keretjátékot pedig Szécsi Rita egyik, a mennyországban játszódó színdarabja ihlette. Ennek megfelelően a passió-előadás a mennyországban kezdődik, ahol egy kicsi angyalnak össze kell szednie a játék kellékeit, de nem érti, hogy miért kell neki töviskoszorú és kereszt. A többi angyal vezetésével végül rájön, hogy itt bizony egy megváltásról lesz majd szó, ami szenvedéssel és vérrel jár. Hogy miképpen, azt a földi jelenetek mutatják meg a már említett passiójátékban a bevonulás Jeruzsálembe, az utolsó vacsora, Krisztus elfogatása, Krisztus Pilátus előtt, töviskoronázás, keresztvitel, keresztre feszítés jelenetein keresztül a megváltásig. A megváltást a játszók a derekukra kötött szalag cseréjével oldották meg úgy, hogy Krisztus halálának pillanatában az eredetileg fekete szalagot fehérre cserélték. A megszokottnál dinamikusabb, modernebb hangvételű, keretes szerkezetű passiójáték a megváltás misztériumával, a mennyországban ért véget. 
 

(A borítóképen: Diákok jelenítették meg Krisztus történetét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában