Ebzárlatot és legeltetési tilalom

2022.04.08. 15:00

Veszettség ellen vakcinázzák a rókákat

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat vezettek be az eljárás idejére.

DA

Forrás: MW

Elkezdődött a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása 2022. március 26-án. Ennek kapcsán megyénkben is ebzárlat és legeltetési tilalom lépett életbe 2022. április 17-ig – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

 

A veszettség az egyik legveszélyesebb gyógyíthatatlan, halálos fertőző betegség, amelyet a veszett állat harapása útján akár az embernek is átadhat. A kór fő terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető. A rókák évente kétszer történő immunizálása során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki az adott területre. Az eljárás szükségességét indokolja, hogy március végén veszettség vírusát mutatták ki egy rókában Romániában, a Szatmár megyei Batarcs településen a magyar határtól 20 kilométerre. Ukrajnában szintén jelen van a betegség, amely a vadon élő és a házi emlősállatokra is veszélyt jelenthet. Éppen ezért a kutyák veszettség elleni védőoltása évente egyszer kötelező, a macskáknak pedig ajánlott. 

 

Bár a róka kártékony apróvadnak minősül, ezért bármikor legális az elejtése, a Noé Állatotthon Alapítvány mégis rókarezervátumot működtet. 

 

– Magyarországon évekkel ezelőtt tűnt föl utoljára lokálisan egy-egy veszett róka. Hazánk ma már veszettségmentes országnak tekinthető. Mi kizárólag sérült rókakölyköket mentünk, és a célunk, hogy visszaengedjük őket a természetbe, ezért szelídítésre nem törekszünk – mondta Schneider Kinga, az alapítvány szóvivője. – A róka egyébként normál esetben tart az embertől, kivétel ez alól, hogyha rendszeresen etetik, vagy a kint hagyott hulladék miatt már alkalmazkodott az emberi környezethez. Senkinek nem javasoljuk, hogy kontaktáljon a rókákkal, etetésük a populációt is növelheti, de támadásuktól nem kell tartani.
 

 

(A borítóképen: Hazai állománya mintegy 75 ezer egyedre becsülhető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában