Miskolci közgyűlés

2022.04.08. 11:30

Újabb repedések a koalícióban: nem fogadták el a 8 milliárdos hitelfelvételt

Nem volt elegendő igen szavazat a megyeszékhely közgyűlésében a Miskolc Holding által felvenni tervezett 8 milliárd forint hitel önkormányzati biztosítékainak elfogadásához.

ÉM

Forrás: Ádám János

Öt napirendi pont megtárgyalására hívott össze csütörtökre rendkívüli miskolci közgyűlési ülést Veres Pál polgármester. A 28 tagú testületből 25-en vettek részt a tanácskozáson, azaz a döntésképesség alapvetően adott volt. A város működését érintő három, nyílt ülésen tárgyalt előterjesztés nem hozott különösebb vitát, mindegyiket jelentős többséggel fogadták el a képviselők. 

 

A valóban rendkívüli dolgokat – mint utólag kiderült – a zárt ülés tartogatta. Zárt ülést akkor tartanak, amennyiben személyi kérdésekről esik szó, és az érintett személyek nem járultak hozzá a nyílt ülésen való tárgyaláshoz, illetve olyan témáról tárgyalnak, ahol az „üzleti titok” kategóriájába tartozó kérdések vannak napirenden, és a nyilvánosság rontaná valamelyik érintett fél üzleti érdekeit. 

 

A zárt ülésen tárgyalt napirendek közül az egyik, a Javaslat Miskolc város kitüntető címeinek és díjainak adományozására címet viselő a személyiségi jogokat érintette, és a másikban, a Javaslat a Miskolc Holding Zrt. által megkötendő 8 milliárd forint összegű, 10 éves futamidőre szóló beruházási hitelhez kapcsolódó biztosítékok vállalására címűben voltak terítéken az üzleti érdekek. 

 

Megbukott a szavazáson 

 

Mint megtudtuk, az ominózus, összesen 8 milliárd forintnyi kölcsön egyik 4 milliárdja azt a cél szolgálta volna, hogy rendezzék a még Káli Sándor polgármestersége idején felvett és azóta is görgetett svájcifrank-alapú hitelt. A másik 4 milliárd szolgált volna fejlesztési célokat. 

 

A zárt ajtók mögött lezajló hosszas vitát követő szavazáson azonban kiderült, hogy a hitelfelvétellel kapcsolatos javaslat nem kapta meg az elfogadásához szükséges igen voksot, azaz a testület elutasította a hitelfelvételt. A miskolci közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz- és KDNP-­frakciótagok nemmel szavaztak, de – mint megtudtuk – a városvezető Velünk a Város képviselőcsoport Demokratikus Koalíció-frakciócsoportjának három tagja, Hegedűs Andrea, dr. Mokrai Mihály és Borkuti László tartózkodott, így nem volt meg a kellő többség a beterjesztett javaslat elfogadásához. 

 

Ilyen helyzet már korábban – akkor a DK-s képviselők távolléte miatt –, két fontosnak minősített rendelet módosításakor is előfordult. Nem sikerült elfogadni a városvezetés által beterjesztett javaslatokat. 

 

Megakadályozott gigahitel 

A hitel és a kamatterhei súlyos terhet helyeztek volna a városra

- Dr. Nagy Ákos

 

A közgyűlés ülésének befejeződését követően sajtótájékoztatót tartott a témában a Fidesz–KDNP-frakciószövetség. „A városvezetés menteni próbálta az irháját, ezért fogalmazta meg a közgyűlésen a 8 milliárd forintos gigahitel felvételének igényét” – fogalmazott dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője. „Sikerült azonban megakadályozni, hogy ezzel családonként akár 300 ezer forint terhet helyezzenek rá a városban élőkre.” Felhívta a figyelmet, hogy a tervezett hitel törlesztése és kamatterhei súlyos állapotot idéztek volna elő a város anyagi helyzetében. 

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kora délután – Szopkó Tibor alpolgármester társaságában – Veres Pál polgármester is, aki a hitelfelvétellel kapcsolatos előterjesztés kudarcáért a Fidesz–KDNP-t tette felelőssé. 

A békejobb elfogadása helyett azonban nyílt hadüzenetet kaptam

- Veres Pál

 

„Én – a választás okozta harcias időszakot lezárandó – békejobbot kínáltam a mai ülésen az ellenzéknek. Ismét felajánlottam az együttműködést a város érdekében. A koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háború is beláthatatlan nehézségeket okoz a városnak. A békejobb elfogadása helyett azonban nyílt hadüzenetet kaptam” – fogalmazott Veres Pál. 

 

A polgármester szerint a svájcifrank-alapú kötvények forintalapú kiváltására jó megoldás lett volna a hitel egyik fele. Mint mondta, a másik 4 milliárd forint úgy működne, mint egy hitelkártya, amely szükség esetén gyorsan lehívható lenne. Ezt gazdaságfejlesztésre alkalmas területek vásárlására tervezte költeni az önkormányzat. 

 

A sajtótájékoztató végén megkérdeztük Veres Pált, hogy az előterjesztés elfogadásakor hol volt a várost vezető frakciótöbbség. 

 

A polgármester azt válaszolta, hogy erről a DK-t kérdezzük meg. 

 

Felelősen gondolkodtak 

Elfogadhatatlanul rossz volt az előterjesztett hitelkonstrukció

- Dr. Mokrai Mihály

 

Megkerestük dr. Mokrai Mihály gazdálkodási tanácsnokot, a DK-frakciócsoport tagját, aki – más dolgok mellett – elmondta, hogy jelen pénzügyi helyzetben elfogadhatatlanul rossz a tervezett hitelkonstrukció. Mint mondta, ilyet kicsiben saját családja számára sem engedne felvenni. Jelezte, hogy a hitelkeret lehetőségéből 4 milliárd lehívását a DK-sok kompromisszummal – felelős gazdálkodóként gondolkodva – elfogadhatónak tartották, de a városvezetés ragaszkodott eredeti tervéhez.

 

(A borítóképen: Tanácstalanság volt a városvezetésben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában