Mellszobrot avattak

2022.04.03. 07:00

Szobrot kapott, hazatért a falu neves szülötte

Szülőfaluja nem feledkezett meg dr. Ujváry Zoltánról, akinek tiszteletére mellszobrot avattak Hétben.

Marosréti Ervin

A néprajzkutatót az élete, valamint a munkássága Debrecenhez és a hajdúsági város egyeteméhez kötötte, ugyanakkor mindig kiemelt figyelemmel kísérte szülőfaluja történetét, sorsát és Gömör vármegye magyarságát. Szűkebb szakterülete népszokások, a népi színjátszás, valamint a népköltészet volt, élete során munkásságát számos elismeréssel díjazták.

 

– A Gömör kapujában, a Felvidék közelségében számunkra különösen fontos, hogy helyén kezeljük a múltunkat, mert ha nem tudjuk, honnan érkeztünk, akkor azzal sem leszünk tisztában, hogy hová tartunk – fogalmazott a rendezvényen Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Mindazt fontos tudnunk, ami népünk és származásunk eredetével, a magyarság történetével foglalkozik, mert enélkül csak tapogatózunk a nagyvilágban.

 

 

„Számunkra különösen fontos, hogy helyén kezeljük a múltunkat” - Riz Gábor

 

Ujváry Zoltán munkássága során összefoglalta és egy csokorba gyűjtötte a legszebb hagyományokat, népszokásokat, tárgyiasult emlékeket, dalolt kincseket. Megőrizte a Gömörség sajátos kultúráját, négy esztendővel a halála után pedig szülőfaluja állított emléket markáns személyiségének, munkásságának.

 

– Ez a nap is lehetőséget ad az emlékezésre, a visszatekintésre és arra, hogy kifejezzük tiszteletünket Ujváry Zoltán, a falu híres szülötte iránt – tette hozzá az ünnepi eseményen Keszler János, Hét község polgármestere. – Örülünk, hogy professzor úr ilyen formában visszatért a faluba, hiszen mindig is közénk tartozott.

 

(A borítóképen: Dr. Ujváry Zoltán szobra. Fotó: Marosréti Ervin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában