Szakmai fórumon

2022.04.24. 07:00

Pályázat családi portákra

A programmal a hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok életminőségét javítanák.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Imre György

Szakmai fórumon mutatták be a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által – a Belügyminisztérium támogatásával – meghirdetett Családi Portaprogram – Szociális földprogramot csütörtökön Füzesgyarmaton. A családi gazdálkodást támogató pályázat elsődleges célja a vidéken élő, hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok életminőségének javítása, önfenntartó képességének kialakítása. 

A nemrégiben meghirdetett Családi Portaprogram – Szociális földprogram elnevezésű pályázat szervezett keretek között támogatja a vidéken élő hátrányos helyzetű, valamint rászoruló családok konyhakertjeinek megművelését. Továbbá hozzájárul a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez, az önellátás alapjainak megszilárdításához – hangzott el a Füzesgyarmaton tartott szakmai fórumon. A tájékoztatónapon Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója elmondta, a Családi Porta­program több mint 20 évvel ezelőtt Szociális földprogram néven indult el, célja a hátrányos helyzetű emberek megélhetésének segítése. 

– A mi dolgunk az, hogy a megműveletlen földterületeket művelésbe vonjuk. Éppen ezért a Családi Portaprogram célja is az, hogy a mikrokörnyezetben rendelkezésre álló erőforrások bevonásával olyan élelmiszereket termeltessünk, amelyeket nagyszüleink, szüleink is termeltek, használtak – emelte ki Sztojka Attila. 

Mint elhangzott, a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 240 millió forint. A pályázatba a kiírás szerint településenként legalább tíz családot kell bevonni. A rendelkezésre álló támogatási összeg negyven család esetében a kétmillió forintot is meghaladhatja. 

– Szeretnénk valódi, kézzelfogható és hosszú távú segítséget nyújtani az embereknek, mentoraink által megtanítani őket a portájuk gondozására, az ott termelt értékek kezelésére. Ezáltal idővel olyan értékek jöhetnek létre, amelyek túlmutatnak majd a családi gazdálkodásokon. Hiszen azok, akik minőséget tudnak termelni, idővel akár értékesíthetik is a terményeiket – hangsúlyozta a főigazgató. 

A benyújtáshoz szükséges gyakorlati tudnivalókat Csernai Erika, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Támogatásirányítási Főosztályának vezetője ismertette a fórumon. Kiemelte, a pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, melynek határideje április 25-e. 

(A borítóképen: Sztojka Attila tájékoztatott a programról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában