Önkéntesség

2022.04.30. 14:00

„Nekem ez a mindent jelenti!”

Kezdi visszanyerni hajdan volt társadalmi rangját az önkéntesség.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az önkéntes munka, az önkéntesség megjelenése egy adott társadalomban a történelmi helyzetek, a politika, a vallás és a kultúra függvénye. Hazánkban az önkéntes munka a századforduló idején még társadalmi rang volt, az '50-es évektől kezdve azonban, a kommunista szombat megjelenésével degradáló tevékenység lett. A kommunista szombatokon ugyanis a párt által fontosnak tartott munkákat társadalmi munkában kellett elvégezni, ami hosszú időre megpecsételte az önkéntesség megítélését, hiszen generációk emlékezetében még ma is élénken él az, hogy minden szombaton ingyen kellett dolgozniuk, ami a közhiedelemben úgy terjedt el, hogy az önkéntesség ingyenmunka, semmi értelme sincs, sőt csak az időt veszi el az embertől és sokan nyűgként is élték meg. Az elmúlt évtizedben ez a hiedelem némileg feloldódni látszik, de az önkéntesség még mindig nem nyerte vissza régi rangját, annak ellenére sem, hogy számos cég, szervezet, csoport és egyén ma már társadalmi felelősségvállalásként fogja fel ezt a tevékenységet.

A munka ünnepe környékén és ezzel összefüggésben érdemes megemlíteni, hogy az önkéntesség nem tekinthető munkának a szó hagyományos értelmében, hiszen a munkáért mindenképpen fizetség jár. Az önkéntes tevékenységet pedig ezen túli értelemben használjuk, azaz a közösségért, társadalomért végzett értékteremtő tevékenységként fogjuk fel. Cikkünkben ezúttal arra kerestük a választ, hogy az önkéntesek életében milyen szerepet tölt be és mit jelent nekik az önkéntesség, mit kapnak ettől a tevékenységtől.

Mindenkinek jót tesz

Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke szerint az önkéntesség az ember Isteni dimenziója, amelyben az ember felismeri, hogy az élete nem a magáé, hanem a másiké. Élete akkor lesz sikeres, ha vállalja, hogy az életét elajándékozza.

– Mi mindannyian abban nőttünk fel, hogy megkeressük azokat a pontokat az életünkben, amelyekben számíthat ránk egy közösség – mondta Zaveczki Tibor, „A Kívánság” jótékonysági szervezet ötletgazdája, alapítója. Maroknyi csapatunknak, így Szücs Viviennek és Zima Nikolettának is az önkéntes munka leginkább másokról szól, arról a közösségről, akikért teszünk valami jót. Persze emellett önmagunkról is szól, hiszen mindannyian felemelő érzésként éljük meg azt, hogy úgy avatkozunk bele mások életebe, hogy azt szebbé varázsoljuk. Minket ez tesz boldoggá. Ezzel mi másnak jót teszünk és örömet szerzünk, miközben másoktól szeretetet kapunk. Én mindenkit bíztatok arra, hogy végezzen valamilyen önkéntes tevékenységet, mert jót tesz vele másoknak és jól fogja érezni magát tőle.

Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőr szövetségek számának növekedése kapcsán nyilatkozta azt az Északnak, hogy meglátása szerint az embereket motiválja az, ha tehetnek valamit másokért, szűkebb környezetük biztonságáért, így megyénkben is egyre több helyen ismerik fel az összefogásban rejlő erőt és lehetőségeket.

Bernasconi-Bús Katalin, a Supersum Alapítvány kuratóriumának elnöke így nyilatkozott: Nekem ez a mindent jelenti! Ezzel kelek és ezzel fekszem. És szerencsére ma már rengeteg támogatóm is akad, akik látják az elszántságomat, az elkötelezettségemet, az őszinteségemet, a kitartásomat és jönnek utánam. Természetesen lelkileg és fizikailag is megterhelő, fárasztó az állandó készenlét, különösen akkor, amikor nem happy end a történet vége, de minden egyes kérés vagy feladat újabb löketet ad a tevékenységünknek. Szerintem ez nekem olyan lehet, mint másnak a drog vagy az alkohol. Egyszerűen nem tudom abbahagyni. Mindenkinek kívánom, hogy tapasztalja meg az önzetlenség és a szívből jövő segítő szándék építő erejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában