Húsvét

2022.04.16. 14:18

Nagyszombati Passiójáték Tokajban (fotókkal, videóval)

A cél, hogy az ünnep előtt az emberek lelkileg is feltöltődjenek.

Pap Gyula

Fotó:

Tizedik alkalommal rendeztek civil kezdeményezésre passiójátékot Tokajban - a főtér rekonstrukciója miatt - ezúttal a Paulay Ede Színház udvarán. Valójában ez már a 12. évforduló, mert a pandémia miatt két évet ki kellett hagyni. A virágvasárnapi Jeruzsálembe érkezést a Jézus feltámadásáig bemutató misztériumjáték az évek alatt idegenforgalmi látványossággá nőtte ki magát. A Krisztus szenvedését, kereszthalálát és feltámadását bemutató előadás megtekintése ingyenes volt.

Civil összefogás

A mintegy harminc-negyven szereplővel zajló előadás civil kezdeményezésre jött létre - mondta el dr. Simon Csaba, a passiójáték ötletgazdája. Nem jöhetne létre a produkció a Tokajban jelen lévő négy nagy történelmi egyház aktív segítsége nélkül - emelte ki. A szereplők közt a városért és a vallási hagyományok megőrzéséért tenni akarók között orvosok, vállalkozók valamint a város polgármestere is jelen vannak, a program húsvét előtt hagyománnyá vált. Jézus Krisztus szerepét kezdetben dr. Simon György, a mostani szereposztásban Porubszki Dávid játszotta.

– A szereplők mintegy egyharmada, aki mindig részt vesz a programban, de a közönségben is van számos olyan ember, aki rendszeresen visszajár – hangsúlyozta. A cél az volt, hogy a Húsvét keresztény gyökereit mutassák be és az ünnep előtt az emberek lelkileg is feltöltődjenek. Az előadásokat 6-8 próba előzi meg, ahol mindenki elfoglaltságának megfelelően vesz részt. A ruhákat maguk készítették a keresztet is egy helybéli ácsmester faragta.

A szereplők között megtalálható önkormányzati képviselő, négy felekezet papja, orvos, művész, tanár, diák, rendőr, vállalkozó, a település apraja nagyja. Tokaj polgármestere, Posta György családjával együtt a kezdetektől minden évben aktív szereplője a misztériumjátéknak.

- Kevés településen mutatnak be passiójátékot az ünnep alkalmából, de mi büszkék vagyunk arra, hogy városukban a hívők kezdeményezésére és örömére ez minden évben megvalósul. Ezen kívül a Betlehemes előadásunk is nagy népszerűségnek örvend - fejtette ki a polgármester. - Egyébként jópár civil szervezet van nálunk Tokaj Város Vegyeskara talán a legaktívabb - itt is ők vannak legtöbben - minden városi rendezvényen jelen vannak és egyéb helyszíneken, sőt határon túl is viszik a település jó hírnevét, de sport és kultúra terén is sok civil érezi fontosnak a közös tevékenységet, összetartást - tette hozzá.

Nézze meg a videót!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában