Élő közvetítés

2022.04.28. 11:32

Miskolci közgyűlés: tíz rendes és egy sürgősségi indítvány

Veres Pál polgármester vezetésével tíz rendes és egy sürgősségi indítvány tárgyalásával kezdte meg munkáját Miskolci Megyei Jogú Város Közgyűlése. Egy napirendi pontot tárgyalnak zárt ülésen.

13:30

A napirendi pontok elfogadásával véget ért a közgyűlés.

13:23

8. Javaslat a Magyar Labdarúgó Szövetség által korábban telepített műfüves futballpályák felújítására vonatkozó 2022. évi pályázat hiánypótlásának benyújtására és önrész biztosítására.

Oszterman Ferencné csoportvezető: Az országos pályaépítési program keretében a város pályázott az MLSZ-hez, ehhez szükséges az önkormányzat állásfoglalása. Három pályáról van szó. A beruházási költség 90 százalékát az MLSZ biztosítja. A három pálya esetében az önkormányzati önerő 2 millió forint.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: Kérdés, hogy a városlakók iskolaidőn túl hogyan tudják használni az adott pályát térítésmentesen?

Bartha György, Velünk a Város: Az iskolai pályákat a tankerület tartja fenn. Az, hogy ingyenes legyen, arra nincs befolyása a városnak.

Szarka Dénes, Velünk a Város: A rongálás komoly gond. Megoldást kell találni rá. 

 

13:19

7. Javaslat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által létesített kosárlabda félpályák térítésmentes használatba vételével és üzemeltetésbe adásával kapcsolatban.

Oszterman Józsefné csoportvezető: Az önkormányzat három kültéri kosárlabda félpálya építését nyerte el 2019-ben. Ebből kettő elkészült. A harmadikat az Árok utcára tervezték. Ide kettő pályát gondoltak építeni. Az üzemeltetést a Miskolci Sportcentrum Kft.-nek kell végeznie. Erről kell dönteni a közgyűlésnek.

Dr. Kovács László, KDNP: Az említett kosárlabda-pályákon kívül vannak még ilyenek a városban. Ezeknek a pályáknak a sorsa rendezetlen. Vandálok rongálják ezeket. Mi lesz ezekkel a pályákkal? Azokról is gondoskodni kellene.

Veres Pál polgármester: Védeni kell a pályákat, mert komoly értékei a városnak.

Deák-Bárdos Mihály, Fidesz: 2018-ban két pályát építettek TAO-s pénzből. Többször rongálták meg ezeket. A Miskolci Sportiskola nem tudja ezeket ilyen módon kezelni. Kerüljenek ezek is a Miskolci Sortcentrum Kft.-hez, amelynek gyakorlata van ebben.

Bajusz Gábor, Fidesz: A városvezetés figyeljen a pályákra, hogy lehessen használni őket.

Erdei Sándor, Velünk a Város: Az Árok utcai pályák fontos szerepet töltenek be az ott élők sportéletében.

Szopkó Tibor alpolgármester: A rongáló emberek fejében kellene rendet tenni. Közösen kell megóvnunk ezeket a pályákat.

Dr. Kovács László, KDNP: Egységesíteni kellene a kosárlabdapályák felügyeletét. Feltételekhez kellene kötni a használatot.

Veres Pál, polgármester: Alkossunk együtt egy szabályzatot.

Bazin Levente, Velünk a Város: A városi sporteszközök karbantartása, felújítása terén vannak eredményeink.

 

12:46

6. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségi Társaság közötti fenntartói megállapodás megkötésére.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója: 2013-ban a kormány megalkotta a színháztörvényt. Ez garantálja a színházak működését. Ennek megvalósulása az előterjesztés. Az önkormányzat igényeit fogalmazza meg. Miskolc szereti a színházát, sokkal többen járnak itt színházba, mint más nagyvárosokban.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Kultúrharccal vádoltak meg bennünket egy korábbi közgyűlési előterjesztés kapcsán. Nem így történt. A jó színházba járnak a nézők és ez így jó. Egy dilemmánk van. Hogyan csatornázzuk be azon miskolciak véleményét, akiknek konzervatívabb az ízlése, mint amit mos nyújt a színház? Mi a garancia arra, hogy nem alakul ki valamiféle politikai felhang? Hogy lehet az ízléseket összhangba hozni? A miskolci színház miként erősíti a magyarságtudatot? Vannak a konzervatív érzésű nézőket bántó darabok.

Borkuti László, Velünk a Város: Az évadban többféle előadás, többféle helyszínen van. Nemcsak Miskolcról, hanem az ország más tájairól is járnak ide nézők rendszeresen.

Varga Andrea alpolgármester: Magyarként és miskolciként is büszke vagyok a Miskolci Nemzeti Színházra.

Bazin Levente, Velünk a Város: Kiállunk az emberi jogok egyenlősége és a szabadság mellett.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója: Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége azt mondta, hogy ez a színház egy jó színház. Úgy gondolom, hogy sokszínű, sok embernek szóló színházat csinálunk. Ez a színház nem politizál. 
 

12:45

5. Javaslat a Kárpát-medence Népviseletei Gyűjteménnyel összefüggő jogviszonyok rendezése tárgyában.

Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida osztályvezető: A Kárpát medencei népviseleti gyűjtemény sorsának rendezése többször szerepelt a közgyűlés napirendjén. 2013-ban Barna György adományozta a városnak a gyűjteményt azzal a feltétellel, hogy méltó helyen kiállítják. Ennek érdekében szerezte meg az önkormányzat a Lézerpont épületet. A jogi viszonyok rendezése érdekében van szükség megállapodást kötni az örökössel.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Volt egy eredeti ajándékozási szerződés, ami annak idején megkötöttek és most semmissé tesznek és egy új szerződést kötnek. Nehezen érthető ennek szükségessége. Ez így nem átlátható.

Borkuti László, Velünk a Város: Az eredeti szerződés szerint akkor lép életbe az ajándékozás, ha a város méltó helyet ad a gyűjteménynek. Ezt a helyzetet tárgyszerűen rendezni kell, erről szól a jelenlegi szerződés.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Az elvárás, hogy ha egy szerződésről van szó, akkor annak s tervezetét szeretnénk megismerni. Alapvető igény, ha erről döntünk.

Bazin Levente, Velünk a Város: Egy 2013-ban helytelenül megkötött szerződés helyrehozása.

Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida osztályvezető: A szerződés olyan bonyolult, amit nehéz végigkövetni. Most egy olyan szerződéstervezet kellett, amellyel minden szempontból rendezzük a helyzetet. Nem kötelezettség szerződéstervezet mellékelése.

 

12:14

4. Javaslat a Miskolc, Csengey Gusztáv utca 10. szám alatti ingatlan hasznosítása tárgyában

Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida osztályvezető: Hamarosan befejeződik a volt Szentpáli iskola épületének felújítása. Két intézmény kap otthont benne, a Bartók Zeneművészeti Középiskola és a Miskolci Kulturális Központ. A két szervezet számára rendezni kell a jogviszonyokat a használatra vonatkozóan. Erről kell dönteni.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: Örömmel látjuk, hogy az épület újra funkciót kap. Évtizedekig állt üresen az épület. Ugyancsak örömteli, hogy a zeneművészeti középiskola helyzete is rendeződik. Ez egy, az előző városvezetés által elindított folyamatról van szó. A forrás az előző vezetés által kilobbizott pénzről van szó. A Miskolci Kulturális Központ személyi állománya jelentősen csökkent, kérdés, hogy nem lesz-e nagy a hely nekik? A korábbi terv az volt, hogy a művészeti képzés is ide kerülhet. Ez miért nem történt meg?

Veres Pál polgármester: Harcoltam érte, hogy ez a projekt teljesüljön. A forrás most ennyire lett elég. A projektnek öt üteme lenne, ebből kettő valósul most meg. A folytatás függvénye sokmindentől függ. Egyeztetést indítunk a további fejlesztés érdekében. Például, hogy a művészeti képzést lehetséges-e egy önálló egységbe szervezni. Támogatandó ötlet. Erre nyitottak vagyunk.

Borkuti László, Velünk a Város: A térfigyelő rendszer érdekében elvették az Ifjúsági Ház nagytermét, ezért is vált szükségessé más hely keresése. Szeretnénk, ha a belvárosban lenne a művészet központja. Az MKK személyi állománya alkalmas lesz arra, hogy szervezze itt a kulturális életet. 

12:03

3. Javaslat közterületek elnevezésére.

Szunyogh László főépítész: Több javaslat érkezett közterületek elnevezésére: Szent György tér a városi rendőrség előtti területen. A Tizeshonvéd tér előtti terület a Sassy Csaba tér nevet kapná. A Fuvola utca meghosszabbítása a Fuvola utca nevet kapná.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: Jó lenne, ha a Szent György tér méltó hely lenne kialakításában is.

 

12:02

2. Javaslat Miskolc MJV Önkormányzata Közgyűlésének a temetőkről, a temetkezési tevékenységről és az azokhoz kapcsolódó díjakról szóló 18/2017. (VI.16.) önkormányzati rendeletének módosítására Greutter Antal sírjának védetté nyilvánítása tárgyában

Oszterman Józsefné csoportvezető: Greutter Antal sírjának védetté nyilvánítására érkezett kérés. Vezetője, tulajdonosa volt a diósgyőri papírgyárnak. Halála után a mindszenti evangélikus temetőben helyezték örök nyugalomra. A közgyűlés dönthet arról, hogy a sírt védetté nyilvánítsák. A szakvélemények egyhangúan támogatják a védetté nyilvánítást.

Bajusz Gábor, Fidesz: Támogatjuk a napirendi pontot. A város 2020-ban a temetők fejlesztésére kért állami pénzt 220 millió forint értékben.

Badány Lajos alpolgármester: A közbeszerzési eljárás folyamatban van.

 

11:49

Bajusz Gábor, Fidesz: Az alpolgármester fejlesztésről beszélt. De például a villanyrendőri járdaburkolat csere mellett egy méterrel hatalmas kátyú van.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: Az önkormányzati előterjesztésekből kiviláglik, hogy mi történt az elmúlt két és fél évben. Benne van minden előrehaladás. A város több területén megindultak a fejlesztések, amelyet az előző önkormányzat nem tudott elkezdeni sem. Miért nem vásárolhatna önkormányzati képviselő lakást a várostól. Volt ilyen más esetben, fideszes önkormányzati képviselő esetében is. Azt szabad, ezt nem? Sok miskolci szeretne felújított panellakást 8 millió forint közeli összegből.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: 2019-en egy lyukas ladikot vettünk át és most azt kérik számon, hogy hol a zászlóshajó. Sok félbemaradt városi fejlesztést mentettünk meg a befagyottak közül. Miskolc most 31 milliárd forintot kapott a mostani fejlesztési pénzekből. Több új fejlesztés is megindult a városban.

Gazdusné Pankucsi Katalin, Fidesz: Vannak álló fejlesztések, amelyek nem valósultak meg az elmúlt két és fél évben. Akkor ki az alkalmatlan? A tapolcaiak régóta várják például az út felújítását.

Szopkó Tibor alpolgármester: A városvezetés eredménye, hogy a pályázati forrásfalhasználás ma már 40 százalékkal magasabb, mint az előző vezetés idején volt. A tapolcai út felújítás el fog kezdődni.

Dr. Simon Gábor, Velünk a Város frakcióvezető: A mostani fejlesztések árazása 2016-17-ben történt meg. Azóta az építőipari árak az egekbe emelkedtek. Ezt kell megoldani plusz forrással, vagy forrás átcsoportosítással.

Szarka Dénes, Velünk a Város: Miskolc 2019-ben a sereghajtók között volt pályázati pénzek felhasználásában. Ma már a középmezőnyhöz tartozunk. Nem beszélhetünk a kiesett bevételek kompenzációjáról, mert a kiesett bevételeket nem kapta vissza a város.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Nem volt olyan lukas az a ladik 2019-ben. Mert jutott a hű emberek finanszírozására. Elhangzott, hogy 31 milliárdhoz jutott Miskolc most, de azt nem a város lobbizta ki.

Bazin Levente, Velünk a Város: Nem etikus elvenni a pénzt a várostól és luxuskiadásokra költeni. Több olyan tényező van, ami nem a mostani városvezetés felelőssége. Ebben segítséget várnának az ellenzéki képviselőktől, nem akadályoztatást.

Bartha György, Velünk a Város: Tízmilliárdos hiánnyal vette át a városvezetés 2019-ben az irányítást. Ez tény. 2019 előtt például szépen haladt a kamerafejlesztési program, amely a váltás után leállt. Megvonta a kormány a támogatás a járványra hivatkozva.

Kozma István, Fidesz: A Bogáncs utcaikerékpárút építésével kapcsolatos közbeszerzési eljárást nem írták ki. Érthetetlen a késlekedés.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: Veres Pál polgármester nagyon sokat lobbizik a város érdekében a kormánynál. Az a baj, hogy a miskolci országgyűlési képviselők elfelejtik, honnan jöttek.

Borkuti László, Velünk a Város: Érdekes, hogy a DVTK 2,3 milliárd forint támogatást kapott. Nehezen érthető, miért. A pályázati pénzek felhasználásában nem jeleskedett az előző önkormányzat.

Dr. Kovács László, KDNP: A kormány intézkedéseivel a helyi vállalkozóknál jelentős pénzeszközök maradtak. Ezáltal a város adóbevételei is nőttek a következő évben.

Molnár Péter, KDNP frakcióvezető: Tapolca, a vár és az Y-híd fejlesztése lobbi eredménye volt, nem a városvezetésé. A zárszámadásban is szó van a kormányzati lobbi eredményéről. Ezek mind kormányzati támogatásról szólnak.

Szarka Dénes, Velünk a Város: Azt látják a miskolciak, hogy a várra a világ pénzét ráköltik és nem tudni, mi lesz az eredménye. Közben az MVK Zrt. alig képes működni.

Szilágyi Szabolcs, Velünk a Város: A Fidesz és a KDNP helyi képviselőin kértem számon a lobbi hiányát.

Veres Pál polgármester: Én sosem kérdőjeleztem meg az országgyűlési képviselői munka eredményeit. Én azt szeretném, ha Miskolcért dolgoznánk együtt. Minden megyei jogú város hasonló problémákkal küszködik. Együtt fogalmaztuk meg a kéréseinket a kormány felé. A városnak működtetési költségekben van hiánya, ezért lobbizunk. 

 

11:24

Deák-Bádos Mihály, Fidesz: Kérdezni szeretnék a saját területem TOP-os pályázatairól. Például a lyukói orvosi rendelő ügye nem rendezett. Mikor várható előrelépés? Arról is szó volt, hogy Lyukóban 50-nel bővítik az óvodai férőhelyeket. Ez sem történt meg. Vezetői döntésre hivatkozik az előterjesztés. Elindult a nyomortelepek felszámolása, de aztán megállt. Mire számíthatunk?

Dr. Simon Gábor Velünk a Város frakcióvezető: A zárszámadás a tavalyi tényadatokat tartalmazza. Ennek értelmezésének a lényege a bevételi és kiadási adatok összevetése. Az ellenzék magyarázó hozzászólásai hamis képet alkotnak. Nem kompenzálta rendesen a kiesett bevételeket a kormány. Miért kellett bevételeket elvenni? Még ma is ingyen utaznak magukat egészségügyi dolgozónak tartók a miskolci buszokon, villamosokon. Ez olyan 500 milliós bevételkiesést jelent. A bevételkiesés összességében több milliárd forint és ezzel szemben több milliárd forint kiadásnövekedés jelentkezett. Mindezek ellenére az önkormányzat működőképes maradt. Aki az ellenkezőjét állítja, hazudik.

Szopkó Tibor alpolgármester: 2019-ben úgy vettük át a város vezetését, hogy előtte 19 százalékát használták fel a 35 milliárdos fejlesztési forrásnak. Most nagyon nehéz kezelni ezeket a fejlesztéseket, mert elszaladtak az építőipari árak. Nagyon nehéz megmenteni ezeket a fejlesztéseket.

Hollósy András, KDNP: A zárszámadásban van egy jelentős követelésállomány, abból lehetne forrásokat szerezni. Hatékonyabb behajtásra volna szükség és lenne több bevétel. És nem szép dolog elmutyizni egy ingatlant a járvány adta aláírási lehetőségbe kapaszkodva. Ez a közvagyon elherdálása.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Meghallgattuk a panaszáradatot. Két és fél éve vezetik a várost. Mi az eredménye. Erre kíváncsiak a miskolciak. Lehet hárítani a felelősséget, de az eredményekre vagyunk kíváncsiak. Kérdezzék meg a miskolciakat!

Dr. Kovács László, KDNP: A baloldal nem tanult a választási vereségből. Ugyanazokkal a módszerekkel akarnak politizálni. Ez rossz irány. Értelmes párbeszédre volna szükség. A városlakók pedig a gondjaik megoldását, a fejlődés irányát várják. Összességében azt látom, hogy ez a városvezetés ugyanakkor kondíciókkal gazdálkodhatott, mint az előző. Saját választókörzetemben sem látom a megvalósult fejlesztéseket.

 

10:40

Soós Attila, Fidesz: Veres Pál kommunikációjában feddhetetlenséget hirdetett. Az átláthatóságot és a nyitott tájékoztatást hirdette meg. Egy kérdésem van: melyik önkormányzati szervezet, cég fizette az önkormányzati vezetés közelmúltbeli dubaji útját. Erre várunk választ. Nem adatokat, csak tényeket kérünk.

Veres Pál polgármester: A kérdésre írásban adok választ. Ezzel a témával kapcsolatban mintegy tíz közérdekű adatigénylés érkezett. Nem szeretnék most pongyola választ adni rá.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető: Képviselőtársam módosító indítványt nyújtott be. Jogosan kérik a miskolci polgárok, hogy ők is Mokrai Mihályhoz hasonló kondíciókkal juthassanak lakáshoz Miskolcon. A zárszámadás pedig a városvezetés helyben toporgását tükrözi. Kérdés, hogy a Szentpéteri kapui 20 emeletes házat árusítják, vagy valamiféle tervdokumentációt vásárolnak hozzá.

Molnár Péter, KDNP: A zárszámadás tükör a város baloldali vezetése előtt. Arról tanúskodik, hogy tavaly a városban semmi komolyabb fejlesztés nem történt. Pedig lett volna rá igény. A város lakóinak megvan erről a véleménye. A költségvetés ismerete nélkül is azt mondják, hogy az ország előre megy, Miskolc pedig hátra. Komolyabb fejlesztés csak állami kezdeményezésre történik: vár, Y-híd, stadion. A kormány tavaly 13 milliárd forinttal támogatta a várost, tehát nem igaz, hogy a kormány magára hagyta a várost. Ráadásul a be nem folyt bevételek a helyi embereknél maradtak. Az önkormányzat fejlesztésekkel büszkélkedik, de azokat még az előző városvezetés indította el. A városüzemeltetésből is az látszik, hogy nincs gazdája a városnak.

Veres Pál polgármester: Nem történt meg a kiesett bevételek kompenzálása. A pályázatok végrehajtása teher a város számára, mert sok évvel ezelőtti költségtervvel kellene végrehajtani őket. 

 

10:14

1. Javaslat az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozatok meghozatalára

Hollósy András módosító javaslatot nyújtott be. Indítványával tenné semmissé Hollósy András, a miskolci Fidesz–KDNP-frakció tagja azt a korábbi ingatlantranzakciót, amelynek során dr. Mokrai Mihály az önkormányzati lakásbérleményét megvásárolta.

Dr. Ignácz Dávid jegyző: Törvényesség észrevétel alapján két jogszabálynak sem felel meg Hollósy András javaslata.

Szilágyi Kornél főosztályvezető: Törvény szerinti kötelezettség az előző évi zárszámadás megalkotása, elfogadása. Erről szól a napirendi pont. Tavaly februárban egy költségtakarékos büdzsét fogadott el a közgyűlés. A koronavírus követkeményei látszanak az adatokban. Elmaradtak a bevételek több területen. A bevételek alakulásával év közben több alkalommal módosították a város költségvetését. Kiemelt momentuma volt az évnek, hogy augusztustól egyesültek a város bölcsődéi egy szervezetbe. Az eredetileg 38 milliárdos bevételi összeg az év végre elérte a 100 milliárdot. A helyi adóbevétel 14,1 milliárd forint volt, amely meghaladta a 2020. évit, de kevesebb volt, mint 2019-ben. Több hazai és uniós forrásból megvalósuló projekt költségei is megjelentek a költségvetésben. Mintegy 30 milliárd forint maradvány keletkezett a költségvetésben, amelyet idén használnak fel.

Szopkó Tibor alpolgármester: A helyzet lehetőséget biztosít arra, hogy értékeljük az önkormányzat előző évi gazdálkodását. Egyre nehezebb egyensúlyt teremteni az igények és a lehetőségek között. Az önkormányzat vagyona annak ellenére stabil, hogy a bevételek csökkentek és a kiadások növekedtek. Feszes volt a költségvetés. Egyre inkább a közösségi bevételekre - uniós forrásokra - támaszkodnak az önkormányzatok. A szűkös források ellenére szemmel látható fejlesztéseket sikerült végrehajtani. A városüzemeltetés 7,8 milliárd forintot, a korábbaknál lényegesen többet kapott a büdzséből. Az adósságszolgálat azonban a teljes költségvetés vonatkozásában közelíti a 13 százalékos, ami jelentős teher. 

10:00

Veres Pál bejelentette, hogy a meghirdetett közgyűlés 4. napirendi pontját - Javaslat a Miskolc Holding Zrt. kötvénykibocsátásból keletkező fizetési kötelezettségéhez való hozzájárulásra és a kapcsolódó döntés meghozatalára - indoklás nélkül visszavonta.

A testület ennek fényében elfogadta a meghidetett napirendi pontokat. 

9:44

A 28 tagú testületből 26-an vannak jelen. A közgyűlés határozatképes.

A Miskolc építési, területrendezési szabályzatainak felülvizsgálatával kapcsolatos prezentációval kezdődött a közgyűlés. Több éves munkáról van szó. Minden miskolci számára például egyértelműen megtudható, hogy az általa tulajdonolt telekre milyen építési szabályok vonatkoznak. Az anyag elérhető a város internetes honlapján.

Forrás: Ádám János

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában