Gazdasági fejlődés

2022.04.14. 11:30

Magántőke révén lehet irodaház a belvárosban

Egyre nagyobb a befektetői igény magas színvonalú irodákra Miskolcon is. A város gazdasági fejlődése is múlhat rajta.

SZB

A megfelelő színvonalú irodai infrastruktúra ma már alapvető követelmény egy magára valamit adó nagyobb település esetében, hiszen ilyen dolgon is múlhat, hogy egy cég az adott városban telepszik le. 

Meg kell tanulnunk, mi is az úgynevezett A kategóriás irodaház. 

Az ingatlanközvetítők hosszan sorolják a kritériumokat, amelyeknek meg kell felelni egy A kategóriás irodaház esetében, a presztízsértékű elhelyezkedéstől kezdve a minden igényt kiszolgáló felszereltségen át a huszonnégy órás recepcióig, illetve a mélygarázsig.
 

Tervek már voltak 
 

A miskolci városvezetés még az előző ciklusban – dr. Kriza Ákos polgármestersége idején – felismerte az A kategóriás irodák szükségességét. Ezzel kapcsolatos önkormányzati döntés alapján az volt a terv, hogy a geopolitikailag igencsak kedvező helyen, a belvárosi Palóczy utcán lévő központi leánykollégium, illetve a mellette lévő Kandó Kálmán Szakközépiskola épületét alakítanák át a jelen viszonyok között a legkorszerűbbek közé tartozó irodaház-komplexummá. 

Építészeti tanulmányterv is készült a többmilliárdos projekthez, ám a kivitelezés közelébe már nem jutottak el. A 2019. őszi önkormányzati választás nyomán felálló új miskolci vezetés lényegében – anyagi források hiányában – leállította a folyamatot. Úgy tudjuk, nem mondtak le az épületkomplexum hasznosításáról, de a jelenlegi helyzetről nincsenek friss információink. Üdítő hír viszont, hogy a miskolci székhelyű Coctail & Dreams Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jelentkezett a város önkormányzatánál, hogy egy A kategóriás irodaházat szeretne építeni a belvárosban. 

Ehhez megszerezte a 2606/1. helyrajzi számú ingatlant, amely kiterjedésében a Jókai Mór, a Batthyány Lajos és a Kazinczy Ferenc utcákra „nyílik”. A telken lévő társasház szaknyelven úgynevezett „ingatlan albetétjeinek” tulajdonjogát megszerezte, egy albetét esetében a tulajdonjog bejegyzése még folyamatban van. 

A tervezett korszerű irodaépület a telek Jókai utcára nyíló részén épülne fel. Balról a NAV-székház, jobbról pedig a Matáv-házként ismert épület fogja közre. A miskolci önkormányzatnak az új építési övezet kialakítása érdekében a hatályos településrendezési szabályokon kellett változtatnia. Például a megengedett építménymagasságot 12,5 méterről 16 méterre növelték a beruházó igénye alapján. Amennyiben megvalósul a terv, Miskolc gazdagodik egy korszerű irodaházzal.
 

(A borítóképen: Itt épülhet meg a miskolci belváros korszerű irodaháza)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában