Kabinos felvonó

2022.04.14. 07:00

Libegővel a Tokaji-hegyre

Miskolci tervezőiroda nyerte el a tokaji Kopasz-hegyre építendő zárt kabinos felvonó tervezésének jogát.

BI

Nettó negyvennyolc és fél millió forintért a Hadas Építész Mérnöki és Művészeti Kft. tervezheti a tokaji zárt kabinos libegőt – tette közzé a beruházó Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. a közbeszerzési pályázat eredményét. A nyertes miskolci cég képviselőivel március 26- án meg is kötötték az erről szóló vállalkozási szerződést. A beruházás a kormány által két évvel ezelőtt elfogadott Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program részeként, hazai forrásokból valósul meg. Fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, amelyet ez a látványos beruházás – melynek eredményeként az országban egyedülálló, négy évszakos felvonó jön majd létre indító-és fogadóállomással – nagymértékben előmozdít majd. 

 

Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a városból a hegy tetejéig közlekedő libegő közel 2300 méter hosszú lesz, változatos domborzati adottsággal rendelkező nyomvonalon halad majd, a drótkötélpályát várhatóan 9-14 tartóoszlop emeli a magasba. Ezek száma a terep geodéziai felmérése és a tervezés során dől majd el. Az alsó indulóállomása a Tokaji Fesztiválkatlanban épül meg, a fogadóállomás pedig a Kopasz-hegy felső részén, a tv-torony közelében. 

 

– Ez a fejlesztés két részből áll: egyrészt a zárt kabinos libegő kialakításából, másrészt a tv-adótoronynak a turisztikai célú hasznosításából. A két projekt párhuzamosan, de külön fut, mert az utóbbi egy klasszikus magasépítési feladat, a libegő pedig egy vonalas létesítmény. Ez egy kötöttpályás közlekedési eszköz, amely más típusú tervezést igényel. Éppen ezért két különböző tervezői csapat dolgozik a terveken. Mivel Magyarországon hasonló beruházás még nem volt, ezért nemzetközi példák alapján készültek előzetes költségbecslések. A pontos számok majd a kiviteli tervek alapján határozhatók meg. Jelen állás szerint a libegő kialakítása megközelítőleg 2,5–3 milliárd forintba kerülhet mai árakkal kalkulálva – tudtuk meg Dévald Istvántól.
 

Izgalmas kihívás 
 

Ez lesz az első ilyen zárt kabinos felvonó az országban, izgalmas kihívást jelent a tervezése is a nyertes Hadas Építész Kft.-nek. 

 

– Minden tervezési feladat kihívás, ebben a projektben szerencsére azzal a Schéder Tamás okleveles gépészmérnökkel tudunk együttműködni, akinek Magyarországon egyedül van ilyen létesítményekhez tervezői jogosultsága. Ő már sok hasonló felvonót tervezett, köztük megyénkben a lillafüredit és a sátoraljaújhelyit is. A tartóoszlopokat, az acélszerkezetet, a feszítőkábeleket, amelyek a kabinokat mozgatják, ő tervezi meg. Magukat a kabinokat erre szakosodott külföldi gyártóktól lehet beszerezni. A mi irodánk fogja össze a tervezési feladatokat, 16 mérnökirodával közösen végezzük az előkészítő munkákat, mint a geodéziai felmérés, talajmechanikai vizsgálat a nyomvonal mentén, és mi tervezzük az induló- és érkezőállomások architektúráját is. Tokajba Tokajhoz méltó megjelenésű épületeket tervezünk – osztotta meg Rudolf Mihály DLA, a Hadas Építész Kft. vezetője. 

 

Ez az év a tervezések és engedélyezések éve lesz, az első kapavágásra várhatóan 2023- ban kerül sor.
 

(A borítóképen: Ezen a területen fog haladni a felvonó nyomvonala)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában