Felújítás

2022.04.29. 07:00

Kívül-belül felújítják és kibővítik a Szentpálit

Korszerű tornacsarnok is épül a miskolci kereskedelmi szakképző iskola mellé.

Szaniszló Bálint

Forrás: Ádám János

Teljes egészében felújítják és egy tornateremmel kibővítik a Miskolci Szakképzési Centrumhoz tartozó Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola épületét. A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sport­üzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházását nettó 3,229 milliárd forintos szerződéses értéken valósítja meg a miskolci illetőségű építőcég, a Peka Bau 2000 Kft. 

A hírnév kötelez 

A Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola a vendéglátóipar és a kereskedelem ágazati szakmai képzés legnagyobb szakképző intézménye Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Szakképzés 4.0 stratégia magas színvonalú szakmai elvárásainak megfelelően jól képzett szakembereket bocsát ki a munkaerőpiacra, valamint a felsőoktatásba. 

A diákoknak vonzó környezetet, karrierlehetőséget igyekeznek teremteni, és olyan piacképes tudást biztosítani, amellyel nemcsak felkeltik, hanem fenn is tartják az érdeklődésüket az elsajátítandó szakképesítés és az abban való továbbfejlődés iránt. 

A színvonalas képzéshez színvonalas infrastruktúra is szükségeltetik. Az iskola évtizedekkel ezelőtt a miskolci belvárosban működött (azt az épületet éppen jelenleg újítják fel a város művészeti képzése és kulturális életének irányítása számára – a szerk.), majd a Győri kapuban megszűnő 40-es iskola épületébe költöztették, és azóta is ott működik. 

Van mit megújítani 

A panellakótelep mellett döntően hasonló technológiával épült iskolaépület felett azonban alaposan eljárt az idő. A problémákat már a külső megjelenésében is láthatja a szemlélődő, és a belső kialakításra, a berendezésre, épületgépészetre is igencsak ráfér a megújulás. Ezen a helyzeten akar változtatni a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. által vezérelt nagy értékű beruházás. 

Teljes rekonstrukció 

A projekt, amelynek immár a kivitelezője is megvan, magában foglalja a kétszintes iskolaépület komplex felújítását, illetve a tornateremmel való bővítését. A beruházással érintett összes nettó hasznos alapterület mintegy 6000 négyzetmétert tesz ki. A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. által közzétett hirdetmény a főbb mennyiségi jellemzőket is felsorolja. 

Mindezek alapján többek közt a nyílászárók és a burkolatok cseréje, tetőszigetelés, homlokzati hőszigetelés is megtörténik, valamint padlófűtést építenek ki, és nap­elemes rendszert szerelnek fel az iskolaépületre.

(A borítóképen: Ráfér a rekonstrukció a Szentpáli épületére)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában