Szerencs város napja

2022.04.21. 14:00

Kiálltuk a sors próbáit

Magyarnak lenni oly nehéz – hangzott el Szerencs város napján.

Serfőző László

Forrás: Serfőző László

Bocskai István szerencsi szobrának koszorúzásával indult az az ünnepi programsorozat Tokaj-Hegyalja kapujában, amelyet Szerencs város napja elnevezéssel bő két évtizede tart meg a település önkormányzata. Bár a pandémia miatt két esztendő kimaradt a hagyománysorozatból, ez a tény mit sem tompított a nap fényén, hiszen történelmi eseményre emlékeztek az ünneplők. 

1605. április 17–20. között Szerencsen ülésezett a magyar országgyűlés, és miután ugyanebben az évben, február 21-én erdélyi fejedelemmé választották Bocskai Istvánt, a szerencsi országgyűlés akkori rendjei Magyarország fejedelmévé választották. 

Bocskai – egyes vélemények szerint – Európa-szerte elismerten a keresztény megújulás tizenkét legnagyobb alakjának egyike, az általa vezetett szabadságharc beírta Szerencs nevét a magyar és az európai történelemkönyvekbe, saját nevét a reformáció halhatatlanjai közé emelte. 

A Rákóczi-várban megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen Nyiri Tibor szerencsi polgármester hangsúlyozta, ez a nap kiváló alkalom arra, hogy köszönetet mondjanak mindazon személyeknek, akik a mindennapi élet során valamilyen plusszal járultak hozzá a város társadalmi, kulturális vagy sportéletéhez, akik fejlesztették és életben tartották a település hazai és külföldi kapcsolatait. 

– Elődeink földjén kell hogy legalább évente egyszer, ha nem az év minden napján üzenjenek nekünk őseink, mit jelent magyarnak lenni. Magyarnak lenni oly nehéz! – hangsúlyozta a polgármester. – De a szerte a világban élő magyarok számíthatnak az anyaországra, mint ahogy mi is számíthatunk a határainkon túl élő magyarokra. Az elmúlt több mint ezer év mutatja, üzeni számunkra, minden pillanatban hűnek kell lenni nemzetünkhöz. Meg kell tartanunk magyarságunkat, meg kell hogy tartsuk azt, amit eleink üzennek számunkra, mi mindig meg tudtuk nyerni harcainkat, és remélem, ez a jövőben is így marad – fogalmazott a polgármester. 

Iránymutatást ad 

Dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő történelmi visszaemlékezésekre fektette a hangsúlyt. Beszédében kiemelte, hogy Szerencs városa, az itt élők központi helyet foglaltak el a Bocskai-felkelésben. 

– Az, hogy a város ország­gyűlésnek adott helyet egy nagyon fontos időben, mindannyiunknak iránymutatást kell hogy adjon – fogalmazott Koncz Zsófia, majd áttért jelenünkre, kiemelve azokat a fejlesztéseket, amelyek már folyamatban vannak, illetve a közeljövőben kezdődnek. 

Mit tanulhat a XXI. század embere Bocskaitól? Mindenekfelett azt, hogy a sikerért keményen meg kell dolgozni! Azt soha nem adják ingyen, ajándékba, munka vagy harc nélkül. A nagyfejedelem képes volt túllépni egyéni érdekein, és mindenét a nemzet megmaradására, boldogulására tette fel. Bocskai megtanította nekünk, hogy mindig van remény! Ezeréves történelmünk során mindig volt magyar feltámadás, nemzetünk kiállta a sors próbáit. 

Az ünnepi testületi ülés végén a város kitüntetéseit vehették át azon személyek, akik huzamos időn keresztül járultak, járulnak hozzá a település gazdasági, társadalmi és szellemi életének fejlődéséhez, közösségének építéséhez.

(A borítóképen: A város kitüntetettjei dr. Koncz Zsófia és Nyiri Tibor társaságában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában