Oktatás

2022.04.06. 17:30

Karrierben kell gondolkodni

Szakmaválasztó és pályaorientációs prog­ramokra várták a pályaválasztás előtt álló diákokat kedden egész nap a Miskolci Szakképzési Centrum (SZC) Kandó Kálmán Informatikai Technikumban.

BLCS

A hagyományteremtő rendezvény az intézmény ágazati alapvizsgát megszerző tanulóinak kívánt segítséget nyújtani azzal kapcsolatban, hogy miként döntsenek jövőbeli tanulmányaikról, szakmaválasztásukról.
 

Személyes tapasztalat 
 

A szakmaválasztó és a pályaorientációs program alapvetően a pályaválasztás előtt álló, specializációt választó 10. évfolyamos iskolásoknak szólt, hiszen ekkor a diákok életük szempontjából fontos választás elé kerülnek, dönteniük kell arról, hogy mely szakmát sajátítsák el.

A 2020/2021-es tanévtől kezdődően a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikumba informatika és távközlés ágazatra is jelentkezhetnek a végzős tanulók. Nekik a kétéves ágazati alapoktatás sikeres elvégzése után választaniuk kell a szakirányok közül. Pozsgai Nándor végzős tanuló is éppen ezért jött el a rendezvényre. Érdekli az informatika világa, a szoftverfejlesztés, a tesztelés. Neki, bár szülői sugallatra érkezett, az iskola is nagyon szimpatikus. 

– Édesapám ide járt, szerinte ez nagyon jó iskola. Az ő javaslatát is követve gondoltam azt, hogy eljövök a pályaorientációs napra. Szeretném megismerni a képzés szakirányait, mert most még nem tudom, melyik lenne a legmegfelelőbb számomra. Négy közül lehet választani. Ezek, a szoftverfejlesztő, a hálózatépítő, a rendszergazda és a távközléstechnikai műszerész. Végigjárom a felkínált programokat, s talán nap végére el tudom majd dönteni, hogy melyik irány kötne le a leginkább, melyiket lenne érdemes választanom. 

– Bár a diákok nagy részének 10. osztályos korára van már elképzelése arról, hogy mi a feladata egy szoftverfejlesztőnek, egy rendszergazdának vagy egy távközlési szakembernek, ám sokkal jobb, ha látják is, milyen részekből, folyamatokból áll maga a szakma, és személyesen is beszélgethetnek a pálya szépségéről, illetve nehézségeiről olyan szakemberekkel, akik ezen a területen dolgoznak. Ezért egy-egy ilyen alkalom, mint a mostani óriási lehetőséget, egyben segítséget is nyújt a diákoknak a döntéshez – mondta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. 

Hozzátette: – Az informatika és a távközlés rendkívül izgalmas, komoly szakmai kihívásokat magában rejtő, dinamikusan fejlődő terület, amely széles körben kínál lehetőséget a fiatalok számára. Aki ezen a területen szerez középfokú végzettséget, vagy ezt követően még diplomát is, az rengeteg álláslehetőség közül választhat. Ezekkel a végzettségekkel szép karrier érhető el, s ma már ebben érdemes gondolkodni. Jelenleg több mint 10 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Érdemes tehát rajta komolyan elgondolkodni. A legfontosabb azonban az, hogy a tanulók saját érdeklődésüknek megfelelően döntsenek. 

Az eseményen Miskolc gazdasági életében meghatározó szerepet vállaló vállalatok és intézmények képviselőivel találkozhattak a diákok, illetve ellátogathattak a cégek helyben lévő telephelyeire is.
 

(A borítóképen: A fiatalok megismerkedhettek az iskolában oktatott szakmákkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában