Miskolc jelképe

2022.04.17. 14:00

Hetvenkét méteres és ötvenkilenc éves az avasi kilátó

Immár a második kötet jelent meg Miskolc jelképéről, az Avasi kilátóról.

HM

Fotó: Ádám János

„Hetvenkét méter - Képek és történetek Miskolc jelképéről, az Avasi kilátóról” címmel két könyv is megjelent az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kiadásában. Az előbbi tavaly augusztusban, az utóbbi most: a múlt héten mutatták be (hol máshol?) az Avasi kilátó kávézójában. A képekkel gazdagon illusztrált kiadvány ötlete már évekkel ezelőtt megszületett, tudtuk meg Darázs Richárdtól, az egyesület elnökétől.

– Több programot is szerveztünk az évek során a kilátóba és a környékére, ilyenek voltak például az Utánam, srácok! fesztiválok, és már akkor is felmerült, hogy gyűjtsük a kapcsolódó relikviákat: képeket, írásokat, szépirodalmi műveket, egyéb dokumentumokat Miskolc jelképéről.

Később felmerült egy képeskönyv ötlete (volt már előzmény, hiszen korábban készítettek hasonlót a Palotaszállóról), és bár úgy gondolták, van már anyaguk hozzá bőven, de aztán kiírtak egy pályázatot, hogy mások is – bárki – hozzátehessék saját emlékeiket.

Tetoválások a kilátóról

– Engem is meglepett, hogy milyen sok anyag érkezett, csak fotókból 15-20 ezernyi. Olyannyira sok, hogy nemcsak egy, hanem két kötetet is meg tudtunk tölteni belőlük – mondta Darázs Richárd. Ez utóbbi könyv bemutatóját tartották a napokban. Megkérdeztük, volt-e a beérkezett emlékekben valami különleges, számára is újdonság. Elárulta, a nagyszámú pályázón túl az, hogy milyen sok olyan tetoválásról érkezett fotó, amin az Avasi kilátó szerepel.

– Az első könyv főleg a pályázatra érkezett anyagokat tartalmazza, a most megjelent másodikban főleg azok publikációi vannak, akiket az egyesület kért fel írásra, építészek tanulmányai, versek, novellák, mindez a korábban gyűjtött képanyag mellett – hangsúlyozta Darázs Richárd.

A könyvbemutatón levetítették A kilátás mindenkié című filmet is (rendezője ­Szilágyi Levente), ami a kilátóról készült közösségi filmkészítés során, és a résztvevőknek a kilátóhoz fűződő viszonyát dolgozza fel.

A kötetbemutató közönsége egyrészt meghallgathatta Bereczki Zoltán építész előadását az épülethez fűződő személyes élményeiről, majd Kapusi Krisztián történész beszélgetését a könyvben is megszólaló Bordás Gáborral, illetve Kalotai Norberttel, akik mindketten – különböző időszakokban – zenés programokat szerveztek a kilencvenes és kétezres évekbeli (korábbi nevén) TV Presszóba a kilátó tetejére. A kötetet egyébként Balogh Attila szerkesztette és Szakos Dániel grafikus tördelte.

A Hetvenkét méter I–II. könyveknek két aktualitása is van, bár a kiadó ezekre nem gondolt a tervezésnél. Az egyik, hogy közeledik a következő kerek évforduló: a kilátót 1963-ban építették, azaz jövőre lesz 60 éves. (Idén tehát 59 éves az épület.) A másik pedig az, hogy hamarosan elindul a tévétorony nagyszabású felújítása a már zajló történelmi Avas rekonstrukciójának részeként.

(A borítóképen: Az Avasi kilátó. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában