Választás 2022

2022.04.06. 12:00

Hét egyéni és öt listás képviselője lesz a megyének

Három országos listáról összesen öten szereztek országgyűlési képviselői mandátumot a megyéből, illetve Miskolcról.

SZB

A vasárnap véget ért parlamenti választások nyomán Borsod-Abaúj-Zemplén megye hét országgyűlési egyéni választókerületéből hét Fidesz–KDNP-s jelölt szerzett mandátumot az elkövetkezendő időben megalakuló 199 tagú új Országgyűlésben. A pártlistákra történő szavazás, illetve az úgynevezett maradék szavazatok alapján az 5 százalékos bejutási küszöböt elért pártlistákról lehet még képviselői helyhez jutni a parlamentben. Összesen 93 listás mandátumot osztanak szét arányosan.
 

Összeférhetetlen tisztségek 
 

A hét egyéni képviselőn túl megyénkből, illetve Miskolcról listás parlamenti mandátumhoz jut a hatpárti Egységben Magyarországért listáján a Demokratikus Koalíció színeit képviselő Hegedűs Andrea, aki a lista 36. helyén áll. 

Az Egységben Magyarországért egyébként 38 listás helyhez jutott. Hegedűs Andrea jelenleg a miskolci közgyűlés tagja, egyéni választókörzetből szerzett mandátumot.
 

Időközi választás szükséges 
 

A két funkció esetében összeférhetetlenség áll fenn, így – amennyiben a parlamenti képviselőséget választja – önkormányzati képviselőségéről le kell mondania, és – ebből következően – időközi választást kell tartani az általa képviselt önkormányzati választókörzetben. Valamelyest hasonló Pakusza Zoltán helyzete, aki a Mi Hazánk országos listájának hetedik helyezettjeként jogosult pártja listás helyére a megalakuló Országgyűlésben. Ő szintén helyi képviselő a miskolci közgyűlésben. Azonban amennyiben a parlamenti munkát választja, nem lesz szükség időközi választásra, mert ő pártlistáról lett képviselő, azaz a Mi Hazánk mást delegálhat az önkormányzati testületbe. Ők mindketten új tagjai lehetnek az Országgyűlésnek. Új parlamenti tag lesz az ugyancsak miskolci dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a Fidesz–KDNP országos lista 30. helyéről szerzett mandátumot, és Kovács Zsolt – 1991 óta a Fidesz tagja, volt önkormányzati képviselő –, aki 47. ugyanezen a listán. Szintén listás mandátumhoz jutott a miskolci állandó lakcímmel rendelkező Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Egységben Magyarországért ellenzéki lista 4. helyezettjeként.
 

Várni kell az eredményre 
 

Mindezek a levélszavazatok beérkezése és a választási eredmény jogerőssé válása után válnak biztossá. Az is szükséges hozzá, hogy az érintettek elfogadják a mandátumot. 
 

(A borítóképen: Hegedűs Andrea, Kovács Zsolt, Pakusza Zoltán)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában