Városház téri parkoló

2022.04.12. 11:30

Fizető maradt a parkoló – vizsgálat bejelentés alapján

Lakossági bejelentésre már a fogyasztóvédelem is eljárást indított a miskolci Városház téri parkoló ügyében.

SZB

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya lakossági bejelentés alapján vizsgálja a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. parkolószolgáltatási gyakorlatát, illetve díjbeszedési morálját a Miskolc, Városház tér 7–11. számú belső udvaron lévő zúzalékos parkolót illetően – tudtuk meg. 

 

A társaság honlapján február 15-én közzétett információ alapján a miskolci parkolási rendszer sárga zónájához tartozó parkoló március 7-étől kikerült a város által üzemeltetett díjfizetési területből, a társaság pedig módosította a parkolási zónákat és automatákat megjelenítő térképét is. A Fogyasztóvédelmi Osztály munkatársai a lakossági bejelentés alapján helyszíni bejárást végeztek a területen. A bejárás során megállapították, hogy az érintett területre kihelyezett, a KRESZ szabályainak megfelelő közlekedési táblák, valamint a parkolószolgáltató által üzemeltetett díjfizetésre szolgáló automata működése továbbra is arra utal, hogy a parkolás alól kivett terület fizetőparkolóként funkcionál. „A gazdasági társaság által alkalmazott fogyasztót megtévesztő kereskedelmi kommunikációt közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a hatóság, mely eljárás folyamatban van” – tartalmazza a hivatal válasza. 

 

A Városgazda idézett februári közleménye azt is részletezte, hogy az adott területre érvényes éves parkolóbérleteket mely szomszédos utcákban lehet használni, illetve miként lehet visszaváltani.
 

Azt mondják, mégis kell fizetni 
 

Az Északban több alkalommal is felhívtuk a figyelmet az egyértelmű ellentmondásra, azaz hogy a parkolást jelző tábla továbbra is a helyén maradt, a parkolóóra továbbra is működik, és vannak, akik dobálják is bele a pénzt. 

Ezzel kapcsolatos kérdéseinkkel március 17-én megkerestük a Miskolci Városgazda Kft.-t és az önkormányzat sajtóosztályát, válaszokat azonban azóta sem kaptunk. 

 

Hátfőn azonban a következő közlemény jelent meg a Városgazda honlapján: „Tisztelt Lakosság! Ezúton is tájékoztatjuk önöket, hogy a Városház téri zúzalékos parkoló önkormányzati rendeletből való kivonásáig – melynek időpontja jelenleg nem ismert – parkolási díjat kell fizetni.”
 

Ezt kérdeztük
 

– A városi parkolási rendszerből március 7-ei hatállyal kivették a Városház téri kavicsos parkolót. A parkolóóra továbbra is működik, sok autós fizet, holott nem kellene. Tudnak a problémáról? Mikor akarják ezt az állapotot megszüntetni? 
– A parkolóapplikáció továbbra is fizetőparkolóként tünteti fel a területet. Mikor változik ez meg? 
– Az ilyen módon jogtalanul beszedett parkolási díjakat ellentételezik-e a károsultaknak? Ha igen, milyen módon? 
– Tervezik jelölni – minden autós számára jól látható módon –, hogy az adott terület nem fizetőparkoló? 
– A megváltott bérletek esetében jár kompenzáció? 
 

(A borítóképen: A kint maradt tábla és a működő parkolóautomata is megtévesztheti az arra járó autósokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában