Autizmus világnapja

2022.04.04. 13:00

Figyeljünk az esőemberekre!

Kék ruhásokból formázott szívet a Miskolcon bemutatott flashmob az autizmus világnapja kapcsán.

DA

Fotó: Kozma István

Kékbe öltözve, kék esernyőkkel dobogó szívet alakítottak ki a Szimbiózis Alapítvány fogyatékkal élő lakói, dolgozói és szimpatizánsként a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola néhány képviselője április 1-jén (pénteken) Miskolcon, a Szent István téren. A flashmob az autizmussal élők problémáira irányította rá a figyelmet, az autizmus színe: a kék használatával, az április 2-i autizmus világnapja alkalmából, amelyet 2008-ban az ENSZ kezdeményezett.
 

Értéket teremtenek 
 

Április 2-án (szombaton) szintén a világnap tiszteletére kékkel világították ki az Avasi kilátót, csakúgy, mint a világ nagyvárosainak ikonikus épületeit. Emellett az Indotek Group 18 plázájában, köztük a Miskolc Plazában is csendes órákat tartottak szombaton. Apró figyelmességként lehalkították a zenét, hogy az autizmus spektrumzavarral élők stresszmentesebben tudjanak vásárolni. 

– Az autista emberekről először a nagy nyilvánosság előtt a Rain Man című film kapcsán beszéltünk. Ma az esőembereket mutattuk be, akikkel megpróbáltunk egy szív alakzatba beállni és az esernyőikkel megdobogtatni a szívet. A flashmobbal azt az üzenetet szerettük volna közvetíteni, hogy az autista emberek is ugyanolyan szerethetőek, mint bárki más – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. – Ma minden 60. ember autizmussal érintett, és folyamatosan növekszik a létszámuk. Tehát manapság már nem arról kell beszélnünk, hogy létezik ez az életre szóló állapot, hanem hogy milyen lehetőségek kínálkoznak az eltérő mértékű autizmussal élők számára. Valószínűleg a világhírű zeneszerző, Bartók Béla is közéjük tartozott. 

– Az autizmus világnapja ráirányítja a figyelmet, hogy számosan vannak köztünk olyan autizmussal élő emberek, akik másképpen érzékelik a világot – mondta még pénteken a Szent István téren Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere. – Eltérően látnak dolgokat, de értékeket tudnak teremteni. Lényeges, hogy a társadalom észrevegye ezeket, és tudatosan segítse őket – fejtette ki Varga Andrea.
 

(A borítóképen: Kék esernyős flashmobot tartottak pénteken az autistákért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában