Repülőtér

2022.04.07. 17:30

Épülhet már a miskolci légimentőbázis

A mentőhelikopterek maradnak a repülőtéren, csak a repülőtér szűnik meg.

HM

Fotó: Kozma István

A dubicsányi Borsod Konstrukció Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte a közbeszerzést, azaz ők építhetik meg a légimentőbázist Miskolcon, derült ki a Közbeszerzési Értesítő április 4-i számából: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kereste a kivitelezőt a légimentőbázis kivitelezési munkáihoz. (A közbeszerzési eljárás elindításáról tavaly július 5-én jelent meg a hír.) A kivitelezőnek egy mentőhelikopter befogadására alkalmas acél pillérvázas szerkezetű hangárt és garázst és többek között egy, a személyzet elhelyezésére szolgáló blokkot is ki kell alakítania a repülőtéren. 

 

A légimentőbázis fejlesztésének tervéről 2020 novemberében írtunk, az országos lefedettség biztosításához van rá szükség. Az egyhektáros területet a repülőtérből hasították le, ez korábban önkormányzati tulajdon volt, de adásvételi szerződés útján a magyar állam tulajdonába került, valamint a Készenléti Rendőrség vagyonkezelésébe. Akkor arról is írtunk, hogy a repülőtér megmaradt részén (23,5 hektáron) annak tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. továbbra is biztosítani tudja a repülési célú használatot. 

 

Ez utóbbi információ azonban már a múlté. Április 30- án ugyanis végleg bezárják a repülőteret. Azt már régóta tudni, hogy a repülőklub lejárt szerződését nem kívánja meghosszabbítani az önkormányzat, de a végső döntés nemrégiben született meg: a miskolci közgyűlés tavaly októberi ülésén befektetési területté nyilvánították a repülőtér hektárjait. Ez indította el a folyamatot, amelynek egyik határköve az április 30-i bezárás.

(A borítóképen: Mentőhelikopter Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában