Miskolci Ötletmaraton

2022.04.08. 18:30

Élhetőbbé tennék Miskolcot

Lakossági bevonással Miskolci Ötletmaratont szerveznek a város fejlődéséért.

Detzky Anna

Forrás: Kozma István

Civil szereplők és a miskolci önkormányzat együttműködéseként május 6-án 15 órától május 8-án 15 óráig rendezik meg a Miskolci Ötletmaraton – Verseny és fesztivál 48 órában című közel százfős rendezvényt a belvárosban. Az eseményről sajtótájékoztatót tartottak az Avasi Közösségi Kávézóban. 

 

Az ötletelőverseny és -fesztivál célja, hogy miskolci lakosok csapatokban, 48 óra alatt, mentorok segítségével dolgozzák ki azokat a javaslataikat, amelyeket Miskolc élhetőbbé tételéért tettek. Közben koncerteken vehetnek részt, és közösséget építhetnek. Végül pedig rangos hétfős zsűri előtt versenyeznek a ­kidolgozott ötletek, amelyeket április 25-ig a miskolciotletmaraton.hu honlapon keresztül lehet beküldeni, ahogy résztvevőnek is itt lehet jelentkezni. A legjobb elképzelések megvalósítását Miskolc önkormányzata támogatja majd. 

 

– Miskolc önkormányzata 2021 decemberében fogadta el azt a részvételi koncepciót, amelynek a keretében kitűztük célul, hogy megtanuljuk azokat a részvételiséghez kapcsolódó módszereket, eszközöket, amelyeket eddig még nem használtunk a tervezésnél vagy közös gondolkodásnál – mondta Varga Andrea Klára alpolgármester. 

 

Javaslatból projekt 

 

– Egy ilyen új módszer a Miskolci Ötletmaraton. Ennek célja, hogy olyan javaslatok és később projektek szülessenek, amelyeket akár helyi, akár városrészi vagy városi szintű közösségek meg tudnak valósítani. A részvételi koncepció legfontosabb feladata, hogy valódi párbeszédet hozzunk létre a miskolciak és az önkormányzat között. Létrejött a részvételi pontok hálózata is, ami már meglévő közösségek és közösségi terek együttműködését hozta létre. Az ötletmaraton is ezekkel a szervezetekkel partnerségben valósulhat meg. 

 

– Az ötletmaratont mint módszert az IT-szektor ­hackathonjáról mintáztuk, amelyet új programok fejlesztésére alkalmaznak már tíz éve. Mi közösségfejlesztőként először Észtországban láttuk, ahol szociális szolgáltatások tervezésére használták. Kicsit átalakítottuk a helyi viszonyoknak megfelelően, és két alkalommal már sikerrel teszteltük – mondta Molnár Aranka, a rendezvény szakmai koordinátora, a Dialóg a Közösségekért Közhasznú Egyesület tagja.

 

(A borítóképen: Az Avasi Közösségi Kávézóban tájékoztattak az ötletmaratonról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában