Nem egyszerű az ügy

2022.04.25. 17:30

Egy hete nem tud fürödni a gönci férfi

Gondot jelenthet, ha valaki magánüzemeltetésű szennyvízcsatornára csatlakozott.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

Egyik gönci olvasónk azzal a problémával fordult az Észak-Magyarországhoz, hogy több mint egy hete eldugult a szennyvízcsatornája, de hiába kért segítséget a víz- és csatornaszolgáltatótól, valamint az önkormányzattól, a kellemetlenség nem oldódott meg. Se fürödni nem tud, se a vécét használni, és teljesen tanácstalan, hogy kihez fordulhatna.

Nem egyszerű az ügy

A problémáról tájékoztattuk a Borsodvíz Zrt.-t. A szolgáltatótársaság főmérnöke, Ritter György az Északnak elmondta, Göncön 2014-ben uniós pályázat segítségével megépült a szennyvízcsatorna-hálózat. Azonban a Luther közben nem ezen beruházás keretén belül épült meg a csatorna, hanem magánkivitelezésben. Emiatt ennek a szakasznak a kezelése is magánkézben van.

– Feltételezzük, hogy itt szakszerűtlen kivitelezés történt, korszerűtlen anyagokból építették meg a csatornát, ezért gyakran történik dugulás. Többször kaptunk már erre a szakaszra csatlakozott lakóktól telefont, hogy menjünk, és hárítsuk el a dugulást. Annak ellenére, hogy nem a mi feladatunk, ezt többször megtettük, de ennek komoly költségei vannak, és a vízmű nincs olyan helyzetben, hogy egy magánüzemeltetésben lévő csatornához rendszeresen kivonuljunk – fogalmazott a főmérnök.

Hozzátette: Gönc polgármestere is kereste őket a problémával, és valószínűleg ezúttal is segítenek, de ez nem válhat gyakorlattá. A szabályok szerint a magánüzemeltetésben lévő csatornákhoz csőtörés vagy dugulás esetén vállalkozót kell hívni, aki elvégzi a munkát, a csatornára csatlakozott személyek pedig kifizetik a szolgáltatást.

(A borítóképen: A magánüzemeltetésben lévő csatornákhoz csőtörés vagy dugulás esetén vállalkozót kell hívni. Fotó: shutterstock/illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában