Borsodi Tájház

2022.04.25. 17:00

Edelényi tájházlátogatás Szent György napján

Ingyenes és színes programok várták a Borsodi Tájházban az érdeklődőket a hétvégén a tájházak napja alkalmából.

ÉM

A Borsodi Tájház Edelény város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Gyűjtőköréhez a néprajzi tárgyi emlékeken kívül az ipar- és agrártörténet, a művelődéstörténet és a helyismeret is hozzátartozik. A tájház 2000 júniusától helyet ad a borsodi földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is.

– Régóta terveztem már, hogy Szent György-napkor egy nagyszabású, ingyenes programmal nyissuk ki a tájházat – nyilatkozta Kércsi Tibor, a Hadobás Pál Művelődési Központ intézményvezetője. – A tájházat úgy szoktam emlegetni, hogy egy mini­skanzen, hiszen négy épületben nyolcféle kiállítással várjuk a látogatókat.

– Különböző népi mesterségeket bemutató tárlatok, kádár-, kerékgyártó-, kovács- és suszterműhely is várja az érdeklődőket. Emellett csipkemúzeum, haranggyűjtemény, könyvtártörténeti minikiállítás is megtekinthető itt. Népi lakáskultúrába is kapunk bepillantást a tájházban, többek között a középparaszti családok életkörülményeit bemutató kiállítás révén, és többek között katonaemlékekből is berendeztünk egy minitárlatot – foglalta össze Kércsi Tibor intézményvezető.

Megvendégelték őket

A Borsodi Tájház adott otthont vasárnap délután a Népdalkörök találkozójának is, amelyen házi készítésű kenyérlángossal is megvendégelték a résztvevőket és a hallgatóságot az edelényi tájház udvarában.

 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

(A borítóképen: Kércsi Tibor a tájházat úgy emlegeti, mint egy miniskanzen. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában