Időközi választások

2022.04.28. 13:30

Beindul a voksdömping Borsod-Abaúj-Zemplénben

Borsod-Abaúj-Zemplénben 16 elmaradt, most kiírt időközi választást tartanak meg.

Szaniszló Bálint

Fotó: Berán Dániel

A koronavírus-világjárvány miatt 2020 tavaszán elrendelt veszélyhelyzet egyben azt a korlátozást is jelentette, hogy nem lehetett megtartani a különböző okok miatt szükségessé váló időközi választásokat. Vonatkozott ez azokra, amelyeket még a tiltó rendelkezés előtt írtak ki, de a kitűzött időpont beleesett a választások szempontjából „karanténnak” nyilvánított etapba. Ráadásul – halálesetek, lemondások miatt – közben is alakultak ki olyan helyzetek, amelyek nyomán normál időszakban időközi választást kellett volna kiírni.

Szabad út az időköziknek

A pandémiás helyzet enyhülése nyomán a kormány az Időközi választások és helyi népszavazások megrendezhetőségéről 103/2022. (III. 10.) rendeletében foglaltak szerint újra ki lehet tűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Ahol a helyi önkormányzat, illetve a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6. és 2022. április 9. között mondta ki feloszlását, ott április 10-től ismét ki lehet(ett) írni az időközi választást. Azokban az esetekben, ahol már megvolt az időközi választás eredeti időpontja, valamint korábban jogerősen is nyilvántartásba vették a listákat és az induló jelölteket, ott május 8-ra lehetett kitűzni az elmaradtat pótló időközi választást. A május 8-ai „nyitónapot” követően júniusban és júliusban majd’ minden hétvégére jut majd legalább egy időközi választás az országban. Országosan összesen 135 esetben írták ki a választást, ebből nyolcvan településen új polgármestert kell választani, több esetben pedig komplett testületekről kell majd döntenie a választóknak. Emellett sok helyen egy-egy megüresedett képviselői helyet kell majd újra betöltetni.

A megyében nyár közepéig összesen 16 időközi választást biztosan megtartanak. Tizenkét településen, Vizsolyban, Tállyán, Gagybátorban, Ongán, Szentistvánbaksán, Bódvalenkén, Galvácson, Szőlősardón, Igriciben, Zádorfalván, Serényfalván és Taktaszadán – haláleset, lemondás vagy a képviselő-testület feloszlása miatt – kell új polgármestert választani. Három képviselő-testület – a vizsolyi, a szentistvánbaksai és a taktaszadai – oszlott fel, helyükre szükséges új testület megválasztása. Egy esetben – Sajószentpéteren – halál­eset miatt üresedett meg egy helyi, egyéni választókerületi képviselői poszt.

Megyénkben május 8-án a három már korábban kiírt helyi időközi választás nyitja a sort: Vizsolyban 15 nyilvántartásba vett jelölt közül választanak 4 tagú testületet, és 2 polgármesterjelölt közül kerülhet ki a település jövőbeni első embere. Tállyán a lemondott polgármester tisztségére 8 jelölt aspirál. 

Az idén április 10-e után kiírt megyénkbeli helyi időközi választásokon zömében még a jelöltállítás van folyamatban, vagy kezdődik el hamarosan. Azt már tudni, hogy június 26-án Szentistvánbaksán, Ongán és Gagybátorban polgármestert választanak, utóbbi településen 4 tagú testületre is történik majd voksolás. Egy héttel később, július 3-án Zádorfalva, Igrici, Szőlősardó, Galvács és Bódvalenke választ polgármestert. Július 10-én következik a serényfalvai polgármester-választás, július 17-én pedig Taktaszadán polgármesterre és 6 tagú képviselő-testületre is voksolnak, a sajószentpéteri 6. számú egyéni választókerületben pedig új képviselőt választanak.

Bizonyossá vált, hogy Miskolcon is lesz időközi választás, a városi közgyűlés egyéni körzetből testületbe jutott tagja, a DK-s Hegedűs Andrea pártja országos listájáról parlamenti mandátumot szerzett. Az összeférhetetlenség miatt le kell mondania helyi képviselőségéről, és helyének betöltésére időközi választást kell kiírni Miskolcon.

(A borítóképen: Május 8-án újra munkába állnak a szavazóurnák. Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában