Dél-Afrikában avattak emléktáblát

2022.04.26. 17:00

Afrika is őrzi Gál Tibor emlékét

Három magyar borász érdeme, hogy a dél-afrikai borokat világszerte megkedvelték.

Detzky Anna

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend Dél-Afrikában, Capaiában emléktáblát avatott Gál Tibor híres egri borász tiszteletére. Az esemény egy szakmai bortúra keretében valósult meg, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének (MBOSZ) részvételével. 

Borászikonok nyomában 

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt jártam először Dél-Afrikában egy tanulmányúton. Az ottani borokat három magyar borász, Gál Tibor, dr. László Gyula és a pezsgőkészítő Pongrácz Dezső tette világhírűvé – tudatta Czupper András, az István Nádor Borlovagrend nagymestere. – Idén felmerült bennünk, hogy ismét csinálunk egy bortúrát az országban. A meghívásnak eleget téve 28 fős társasággal utaztunk Dél-Afrikába elsősorban a három nagy magyar borász munkásságának megismerésére. Több hazai borlovagrend képviseltette magát, és velünk tartott Tutor Éva, az MBOSZ főtitkára, valamint Délvidékről Paskó Csaba atya is, aki borrendünk tagja. 

Hatalmas hordókban 

Gál Tibor Olaszországban alapozta meg a hírnevét, ahol kiváló boraival díjakat nyert. 

– Az egri borász szaktanácsadóként érkezett a Fokvároshoz közel eső Capaia szőlőbirtokra 2000-ben. A felkérést azért tudta elvállalni, mert Dél-Afrikában márciusban véget ér a szüret, így nem kellett feladnia hazai ültetvényeit sem, ahol ősszel szüreteltek. Alexander von Essen báró bízta meg, hogy a borászatában tevékenykedjen. A pincészet megtervezésének és kivitelezésének nem mindennapi feladatát kapta. Jelenleg a világ legnagyobb, 54 francia tölgyfa tankjában a lehető legmagasabb minőségűre érlelik itt a borokat. Gál Tibor legendás személyiségét, elhivatottságát a fokföldiek csodálattal nézték. Saját kezével telepítette a szőlőt, vizsgálta a termőföldet, az uralkodó széljárást és mindent, ami befolyásolhatott egy évjáratot. A legelső szüretet követő 2003-as évjárat termése a borászat három borának ötcsillagos kitüntetést hozott, amely megalapozta elismertségét a világban – számolt be a nagymester. 

Emléke örökké él 

A borlovagrend büszke rá, hogy az általa avatott emléktábla a borászlegendára emlékezteti majd az idelátogató szakembereket és turistákat. 

– Dél-Afrika mérsékelt szubtrópusi éghajlata és talaja különösen kedvez a szőlőtermesztésnek, amiről bemutatót tartottak nekünk. A capaiai szőlőbirtok pálmafákkal övezett ültetvényei száz hektártól nagyobbak, ahol visszafogják a kemikáliák használatát. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Gál Tibornak egy 22 éves borát bontották fel. Aztán egy angol–magyar nyelvű márványtáblát avattunk az egri borász dél-afrikai munkásságának emlékére, aki közúti balesetben hunyt el. Jelenleg a helyiek viszik tovább a borászatát a régi szellemiségben. Egerben pedig a fia vette át a pincészetét. Tíznapos bortúránk hetedik napján ellátogattunk Berg­kelderbe is, dr. László Gyula borászatába. Itt lovaggá ütöttük Fábián Gabriella elszármazott riporter, útikönyvírót. A nyolcadik napon pedig a Stellenbosch borvidék Spier Borászatát tekintettük meg, ahol többek között a Pongrácz pezsgőt készítik, amely közkedvelt az országban – sorolta Czupper András. 

(A borítóképen: Az emléktábla avatásán. Fotó: olvasónk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában