Miskolci közgyűlés

2022.04.27. 19:52

A zárszámadás téma lesz, adósságcsökkentés nem

Levették a napirendről a Miskolc Holding svájci frank alapú kötvényével kapcsolatos fizetési kötelezettséghez való önkormányzati hozzájárulás kérdését.

A miskolci Városháza épülete.

Fotó: Ádám János

Eredetileg tíz nyilvános és egy zárt ülésen tárgyalandó napirendi pont szerepelt Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökre összehívott áprilisi rendes ülésének napirendjén. A Veres Pál polgármester által jegyzet 4. napirendi pont, amelynek címe Javaslat a Miskolc Holding Zrt. kötvénykibocsátásból keletkező fizetési kötelezettségéhez való hozzájárulásra és a kapcsolódó döntés meghozatalára mögött azonban már az szerepel, hogy visszavonva.

Megbukott az előterjesztés

Az előterjesztés visszavonásának okát nem tudjuk. Mint tudósítottunk róla, az április 7-én megtartott rendkívüli közgyűlésen zárt ülésen tárgyalt a testület a Javaslat a Miskolc Holding Zrt. által megkötendő 8 milliárd Ft összegű, 10 éves futamidőre szóló beruházási hitelhez kapcsolódó biztosítékok vállalására című előterjesztésről. Az ominózus 8 milliárd forintnyi hitel egyik fele a Miskolc Holding Zrt. által még 2010 előtt jegyzett svájci frank alapú kötvény fizetési, visszafizetési kötelezettségeinek fedezetéül szolgált volna. Az előterjesztés azonban nem állta ki a szavazás próbáját, hiszen a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel voksoltak, a Velünk a Város frakció DK-s tagjai mindhárman tartózkodtak, így nem volt elegendő igen szavazat a javaslat elfogadásához. A DK-s dr. Mokrai Mihály az Észak-Magyarország kérdésére elmondta, hogy azért tartózkodtak, mert az előterjesztés szakmailag alkalmatlan volt az elfogadásra, a 8 milliárdnyi hitel újabb hatalmas anyagi terhet jelentett volna a városnak, az amúgy is feszesre tervezett éves költségvetés ismeretében.

Jónak tartotta a javaslatot

Az önkormányzat gazdálkodási tanácsnoka a mostani közgyűlés előbb említett napirendi pontjára azt mondta, hogy azt jónak tartja abból a szempontból, hogy hozzájárul a svájci frank alapú kötvény fizetési kötelezettségeinek teljesítéséhez. Arról lett volna szó, hogy az önkormányzat és a Miskolc Holding közötti pénzügyi elszámolás révén az önkormányzatnak közel 300 millió forint fizetési kötelezettsége alakult ki a Holdinggal szemben. Az előterjesztés arra tett volna javaslatot, hogy ezt az összeget közvetlenül a törlesztési kötelezettség számlájára fizették volna be. Az előterjesztés visszavonásának okára – remélhetőleg – magyarázatot kaphatunk a csütörtöki közgyűlésen.

Megvan a 2021. évi mérleg

A közgyűlés tárgyalja viszont az önkormányzat 2021. évi költségvetésének zárszámadását. A rendkívül részletes anyagból kiderül, hogy az önkormányzatnak tavaly összesen mintegy 87 milliárd forint bevétele volt, amelyből 47,3 milliárd forint költségvetési bevétel, 39,6 milliárd forint pedig úgynevezett finanszírozási bevétel. Ugyanakkor a kiadási főösszeg 56,7 milliárd forint volt. Ezen belül a költségvetési kiadás 49,1, a finanszírozási kiadás pedig 7,6 milliárd forint volt. A 30,2 milliárd forint költségvetési maradvány az idei büdzsében jelentkezik különböző projektek, feladatok kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában