Büntetőpadra került az MSZP és a Jobbik

2022.04.05. 11:30

A választók a baloldali összefogást Borsod-Abaúj-Zemplénben sem fogadták el

ÉM

Fotó: Mirkó István

Azoknak az önkormányzatoknak is keresniük kell az együttműködést a Fidesz–KDNP megválasztott országgyűlési képviselőivel, akik a baloldal mellett tették le a voksukat, és az elmúlt időszakban éles kampányt folytattak a kormánypárt ellen. Az eddigi tapasztalatok szerint nem a kormánypártokon fog múlni, hogy ezeken a területeken folytatódnak-e a fejlesztések, hanem azon, hogy a városvezetők félre tudják-e tenni az ellenszenvüket, és akarnak-e közösen dolgozni a településük érdekében – fogalmazott Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, akit az országgyűlési választás értékelésére kértünk.

 

Mintateremtő jobboldal

 

Földindulásszerű választási győzelmet aratott az egyéni választókerületekben a Fidesz–KDNP: egy szegedi és egy pécsi körzet kivételével mindenütt a kormánypárti jelölt nyert a vasárnapi választásokon.

 

„A mintateremtő jobboldal és a korszakot építő Orbán Viktor az elemzőket is kissé meglepő sikere egyértelműen annak a politikának az elismerése, amely az elmúlt 12 évben meghatározta a magyar emberek mindennapi életét: a rezsicsökkentés, az adócsökkentés politikája, a munkaalapú társadalom, a családtámogatási rendszer, a bevándorláspolitika, illetve aktuálisan az orosz–ukrán háború időszakában a békepártiság” – vette számba Nagy Ervin. 

 

Erős kontraszt ezzel szemben az Egységben Magyarországért szövetségbe tömörült baloldali összefogás történelmi veresége, amelynek okai között elsőként politikai üzeneteik gyengeségét említette, amelyek nem találkoztak az emberek érzéseivel és céljaival. Az, hogy valódi vízió helyett csak ötleteket kínáltak, a kampányban pedig többször a katonai jelenlét és a fegyverek szállítása mellett foglaltak állást, elriasztotta nemcsak a bizonytalanokat, hanem a saját szavazóikat is.

 

Elhibázott összefogás

 

„Véleményem szerint az összefogás elképzelése is elhibázott volt. Nem lehet az eddigi működése alapján ennyire különböző ideológiát képviselő pártokat, mint a Demokratikus Koalíciót, a Jobbikot és a Momentumot egy tömbbe beleerőszakolni” – szögezte le. Választási vereségükben ugyanakkor meglátása szerint az Egységben Magyarországért szövetség miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter politikusi személye is közrejátszott. Nem­csak a kommunikációs hibái, ­hanem olyan mélyebben gyökerező problémák, amik miatt a választók alkalmatlannak látták a kormányfői feladatra.

 

Azzal azonban vitatkozna, amit az ellenzéki pártok a választások után narratívaként felállítottak: azt, hogy a választási kudarc kizárólagos felelősének Márki-Zayt tartják. „Ez jól érzékelhető volt a választás éjszakáján a Jobbik és a DK pártelnökeinek megnyilatkozásaiból. Nemcsak hogy nem álltak ki mellette a szövetség pártvezetői, de Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter már bűnbakként mutogatott Márki-Zay Péterre. Igaz, hogy a végső felelősség az övé, de az okok közül ki lehet emelni például az elhibázott választási koncepciót, az ország vezetéséről szóló elképzelések hiányát. Ezért pedig nem feltétlenül Márki-Zay a felelős, hanem az összes ellenzéki párt” – mutatott rá Nagy Ervin. 

 

Nem fogadták el a választók 

 

Szembetűnő, hogy a korábban baloldali kötődésűnek tartott Északkelet-Magyarországon, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem igazán fogadták el a választók az ellenzéki összefogást. „A jobbikos szavazók elfordultak az egykor nemzeti radikális párttól, nem tudták elfogadni, hogy együtt indult Gyurcsány Ferenccel” – mondott egy okot az elemző. Ennek tudható be a Mi Hazánk sikeres szereplése, amely a csalódott jobbikosokat maga mellé tudta állítani, különösen az oltásellenes politikája meghirdetésével. 

 

Elolvadt az MSZP 

 

Az Északkelet-Magyarországon az MSZP-t támogató többség elolvadt az elmúlt évtizedben. A szocialistáknak a mostani választási kudarca – akár a miskolci 2-es körzetben – nem nevezhető hattyúdalnak, hiszen a párt folyamatos válságot él át. Legutóbb Karácsony Gergely volt az, aki megmentette őket, most az Egységben Magyarországért összefogás. 

 

„Önállóan már képtelenek lennének bejutni a parlamentbe, és biztos vagyok abban, hogy az MSZP politikai mozgásterének folyamatos tovább szűkülésével a pártnak a története is véget fog érni a következő ciklusban” – vélte az elemző, utalva arra, hogy aki a szocialisták közül hosszú távra tervezi a politikai karrierjét, átült a DK-ba. 

 

Borsodban hét körzetből hét fidesz–KDNP-s ország­gyűlési képviselő kap mandátumot, aminek mindenképpen hatása lesz azoknak az önkormányzatoknak a működésére, amelyek az elmúlt időszakban éles kampányt folytattak a kormánypárt ellen, és a baloldal mellett tették le a voksukat. A baloldali vezetésű Miskolcnak vagy a jobbikos irányítású Ózdnak egyaránt fidesz-KDNP-s egyéni képviselője lesz. 

 

Együttműködési kényszer 

 

„Ha a tapasztalatokból indulunk ki, akkor nem a kormánypártokon fog múlni, hogy ezeken a vidékeken folytatódnak-e a fejlesztések, hanem azokon a városvezetőkön, akik az utóbbi időszakban nagyon élesen támadták a Fidesz–KDNP-t. Kérdés, hogy az ellenzéki kötődésű polgármesterek félre tudják-e tenni az ellenszenvüket, és akarnak-e együttműködni a kormánypárti képviselőkkel” – világított rá Nagy Ervin. Hozzátette: ha nem működnek együtt, azzal a lakosságukat büntetik a jelenlegi városvezetők. 

 

Az elmúlt négy évben számos példa volt arra, hogy ha volt nyitottság, akkor az együttműködésnek nem volt akadálya. Példaként az elemző Salgótarjánt és Szegedet említette, amely városokat szocialista többség vezeti, és közös érdekek mentén együtt tudnak működni akár a kormánypárti képviselőkkel is.

 

(A borítóképen: Nagy Ervin szerint az összefogás elképzelése hibás gondolat volt. Fotó: MW)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában