Miskolc

2022.04.21. 11:30

„A hitelfelvételnek csak veszélyei lettek volna Miskolcra nézve”

Dr. Mokrai Mihály (DK) gazdálkodási tanácsnok szerint a közgyűlés egy biankó csekket állított volna ki a városvezetés részére.

ÉM

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Mint emlékezetes, április 7-én rendkívüli közgyűlésen, zárt ülésen tárgyalták a miskolci önkormányzati képviselők a Javaslat a Miskolc Holding Zrt. által megkötendő, 8 milliárd forint összegű, 10 éves futamidőre szóló beruházási hitelhez kapcsolódó biztosítékok vállalására című napirendi pontot, amelyet a testület – hosszas vitát követően – végül is nem fogadott el. 

Nem volt elegendő igen 

A szóban forgó előterjesztésre – mint a zárt ülést követően kiderült – a Fidesz és a KDNP frakciója nemet mondott; a Velünk a Város frakció DK-s frakciócsoportja – Hegedűs Andrea, Borkuti László és dr. Mokrai Mihály – pedig tartózkodott a szavazáskor. A javaslat ezáltal nem kapta meg a szükséges számú igen szavazatot. 

A 8 milliárd forintból 4 milliárd egy még Káli Sándor polgármestersége idején, 2005-2006-ban felvett svájcifrank-alapú kötvény kiváltását szolgálta volna, a másik 4 milliárd forint – mint fogalmazott a városvezetés – a gazdaságfejlesztést szolgálta volna. Úgy tudjuk, iparfejlesztés céljára vásároltak volna ingatlanokat belőle. 

Előre jelezték a bajt 

Érdekesség, hogy a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester a Fideszt és a KDNP-t hibáztatta a hitelfelvételről szóló előterjesztés el nem fogadásáért. 

A DK-s frakciócsoport az ülést követően viszont egy közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben elmagyarázta, miért tartózkodott a szavazásnál. 

„Már a bizottsági ülésen és más fórumon is jeleztük, az előterjesztést összességében szakmailag hiányosnak, az abban foglalt konstrukciót a város számára előnytelennek ítéltük. Továbbra is elkö­telezettek vagyunk a közösen elfogadott költség­vetésben meghatározott célok megvalósításában és a város befektetői vonzerejének növelésében – ugyanakkor a polgármester az előterjesz­tésében az önkormányzat számára rossz és drága megoldás elfogadására tett javaslatot.” 

A részletekről megkérdeztük dr. Mokrai Mihályt, aki tagja a DK-s frakciócso­portnak és egyben az önkormányzat gazdálkodási tanácsnoka. Leszögezte, hogy az összesen 8 milliárd forint hitel felvételéről szóló előterjesztés szakmai vitára alkalmatlan volt. Mint mondta, a polgármester konkrét ígéretével szemben nem volt meg a hitel felvételének kormányzati jóváhagyása. Így Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése egy biankó csekket állított volna ki a városvezetés részére. 

„Nem tartalmazott indikatív ajánlatot a finanszírozó részéről. Olyan ajánlatot, amelyben a finanszírozó nemcsak a kamatot, hanem a hitel járulékos feltételeit, a folyósítási jutalékot, a rendelkezésreállási díjat, az adminisztratív és egyéb költségeket részletezte volna. Nem tartalmazta a svájci frank elszámolásának árfolyamát és folyamatát sem – sorolta a szakpolitikus. – Nem tartalmazott úgynevezett SWOT-analízist, amely feltérképezte volna a hitelfelvétel erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit.”

Előkészítetlen javaslat 

„Valószínűleg azért nem tartalmazta, mert a hitelfelvételnek csak veszélyei lettek volna a város gazdálkodására nézve – tette hozzá. – Nem volt továbbá cash flow analízis az előterjesztéshez, ami a készpénzáramlást, a pénzeszközök változását mutatta volna a város gazdálkodásánál, a Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése által elfogadott költségvetéstől függetlenül és azzal összefüggésben is.” 

Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján egyébként az is elhangzott, hogy az előterjesztés ­kudarca ellenére „­megoldják a helyzetet”. Kérdésünkre dr. Mokrai Mihály azt mondta, ­lehetőség van arra, hogy újra napirendre tűzzék a hitelfelvétel dolgait.

(A borítóképen: Dr. Mokrai Mihály szerint az előterjesztés szakmai vitára alkalmatlan volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában