Miskolc

2022.04.19. 14:00

A futókörrel felfutóban lesz a Népkert

Most még fekete, de a tervrajz szerint a legfelső réteg vörös lesz, ahogy az kell...

Szaniszló Bálint

Forrás: Ádám János

Aki mostanában látogat el a város tüdejének is nevezett miskolci Népkertbe, kicsit „kellemetlenebb” körülmények között hódolhat sétálós, beszélgetős, kutyasétáltatós kedvtelésének, mert – mondhatni – véghajrájához közelít az egyébként várva várt futókör építése. 

Sétálni és futni egy helyen 

A belváros kétségkívül legnagyobb belvárosi parkjában eddig is sokan hódoltak futó- vagy kocogószenvedélyüknek, de azt csak aszfalt- és köves sétányokon tudták megtenni.

Ez a helyzet igazából sem a futóknak, sem a sétálóknak nem jó, hiszen meg kell osztozni a területen, ami okozhat nézeteltéréseket. Különösen a kutyasétáltatók és futók között lehet konfliktus, hiszen a négylábúak és a két lábukat gyorsabban szedők megzavarhatják egymást. 

Az igények és a lehetőségek egy szintre hozása is szülte az ötletet, hogy a Népkertet körbeölelő járdarendszer nyomvonala mentén, de attól jól elkülönülve az ízületeket jobban kímélő, műanyag – rekortán – borítású futókört kellene kialakítani. Így a sétálók és a futók, kocogók nem zavarnák egymást. 

A formálódó ötlet mára csaknem valósággá vált. A miskolci önkormányzat már a tél végén megkezdte az összességében jó egy kilométer hosszúságú futókör építését. Az összesen 84,2 millió forint összköltségű beruházáshoz 42,2 millió forint önerőt biztosítottak a város költségvetéséből. 

Úgy igyekeztek kialakítani a nyomvonalat, hogy a növényzetet ne zavarják. Ez a törekvés nagyjából sikerült is, de egy-két fa és bokor az elején azért áldozatul esett a munkálatoknak. 

Maga az építés sem mindenáron környezetkímélő, hiszen a gyepen landolt a futókör alapjául szolgáló zúzalékhegy, és bizony a nehéz teherautók helyenként alaposan összejárták a füves részeket. Ez a ténykedés különösen az esők idején hagyott maga után jól érzékelhető nyomot. Mondhatjuk persze, hogy ezzel jár az építkezés. 

Mint megtudtuk, az építők úgy kapták a megbízást, hogy az április végi átadási határidőre a környezetet is helyreállítva adják majd át a futópályát. 

Ne keveredjenek a funkciók! 

Sokakban akadt némi bizonytalanság a népkerti futópálya kialakítását illetően. Akadnak olyanok, akik keskenynek tartják a pályát, úgy vélik, nehezen lehet majd gond nélkül elhaladni egymással szemben vagy előzni egymást. A menetirányt illetően a futópályákon van egy írt vagy íratlan szabály, hogy az óramutató járásával ellentétes irányban fut mindenki. Persze ehhez kell a szabálykövetés. Az is az íratlan viselkedési szabályok közé tartozik, hogy az ilyen futópálya nem arra való, hogy egymás mellett, beszélgetve fussanak rajta, mert akkor másokat zavarnak meg. Ilyen helyzetben tényleg nehéz elhaladnia a gyorsabban futónak. 

A nem futóknak azt kell tudomásul venniük, hogy a futókör futásra való. Sétára, babakocsival közlekedésre vagy kutyasétáltatásra ott vannak a meglévő, ezt a célt szolgáló sétányok. 

A futókör színe is kételyeket ébresztett az emberekben. A pálya alapozása után gondosan elkerítették az építési területet. A különleges rekortánfelület kialakítása ugyanis nem egyszerű, hiszen képlékeny anyagot terítenek szét, amelynek van szilárdulási ideje, és közben – ha például valaki rálép, vagy ráhajt kerékpárral – maradandó károsodást lehet benne okozni. 

Azt a bizonyos dilemmát az okozza, hogy a futópálya egyelőre fekete borítást kapott, és sok helyen olyannak tűnik, mintha azonos szintben lenne a szegélykővel, tehát azt a képzetet keltheti, hogy ez a kész állapot. A tervekben azonban egyértelműen az szerepel, hogy – miként sok más helyen is – vörös színű lesz a végső kopóréteg. Ez azért is fontos, mert a színnel egyértelműen meg lehet különböztetni a hagyományos sétányokat a futópályától. Tehát – az ígéretek szerint – a legfelső réteg vörös lesz. 

Ez csak a kezdet lesz 

Azt ígéri az önkormányzat, a Népkert újjászületésének csak a nyitóállomása a futókör megépítése. A helyhatóság a jelenlegi uniós ciklus pályázati kereteiből megkapott összegből további pénzeket akar költeni a város tüdejének megújítására. 

Mint ismert, eredetileg a futókör építését is a Népkerti Kerekasztal elnevezésű civil szervezet kezdeményezte olyan két és fél évvel ezelőtt a Maradj Miskolcon Alapítvánnyal karöltve. A folytatásról szerettek volna tanúbizonyságot adni azzal, hogy nemrég újra találkozott a grémium. Veres Pál polgármester ott erősítette meg, hogy az új uniós ciklus fejlesztési pénzeiből fog jutni a Népkert átfogó fejlesztésére. Azt is megígérte, hogy a Népkertre vonatkozó elképzeléseket, terveket csakis a civilek bevonásával készítik el. 

Az asztaltársaság maga pedig azt szögezte le: szoros együttműködésük szükséges a jövőben, hogy a Népkert újra életre keljen, és színvonalas programok helye legyen.

(A borítóképen: Így néz ki most a futópálya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában