Ballagás

2022.04.30. 11:00

A Bláthyban a tizenkettedikesek mellett egy ötven éve érettségizett osztály is ballagott

A Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban nemcsak a most végző tanulók ünnepelték meg a jeles napot, hanem egy 1972-ben itt érettségizett osztály is „újraballagott”, a maga ötvenéves jubileumán.

Bacsó István

Fotó:

„Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus”, csendült fel a jól ismert dal több miskolci középiskolában pénteken, jelezve, hogy valami véget ért a végzős, érettségi előtt álló évfolyam számára, hogy elkezdődhessen valami új. Miskolc négy óra után megtelt ünneplőruhás, virágcsokrokkal a kezükben valamely oktatási intézménybe siető szülőkkel, rokonokkal, fiatalokkal.

Az Észak-Magyarország a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum 12. évfolyamosainak ballagására kapott meghívást, ahol kuriózumként nemcsak a most végző tanulók ünnepelték meg a jeles napot, hanem egy 1972-ben itt érettségizett osztály is „újraballagott”, a maga ötvenéves jubileumán.

Kettős búcsú

Az iskola igazgatója, Velenyák János ünnepi beszédében kiemelte: „Rendhagyó ballagás ez a mai, mert két évfolyam, a 2022-es és az 1972-es végzős diákjai vannak itt ma együtt. Nagyon megtisztelő és megható is egyben, hogy a Bláthy jelenlegi igazgatójaként köszönthetlek benneteket. Ez egyben köszönet is, hiszen azt a nimbuszt, amit szűkebb és tágabb környezetünkben, szakmai berkekben a Bláthy neve jelent, nektek köszönhetjük. Mi jó alapokat örököltünk tőletek, és igyekeztünk iskolánk hírét, rangját továbbvinni. Büszkék vagyunk, hogy ma köztünk vagytok, együtt az utódaitokkal” – mondta, majd a fiatalokhoz szólva így folytatta: „Ti végre valóságosan ballaghattok az elmúlt két év online oktatása után. Nehéz két évetek volt, de ez megtanított titeket az önállóságra, a felelősségvállalásra, és ami a legfontosabb: örülni egymásnak, mikor újra találkozhattatok. Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst, késznek kell lennünk arra, hogy elhagyjuk a biztos partokat. Most rátok vár egy új kontinens, ez a felnőttkor, annak nehézségeivel, látszólagos szabadságával és függetlenségével. Az út nem lesz könnyű. A jó tanács: amit tanulsz, azt vedd komolyan, értsd meg a dolgok összefüggéseit, és alakíts ki magadban egy olyan szakmai képet, amivel akárhogyan is fordul a világ, boldogulni fogsz” – bocsátotta útjukra a fiatalokat az igazgató.

Ötven év után újra ballagtak, középen Szávó János osztályfőnö

Az ötvenedik évfordulót ünneplő osztállyal együtt vonult az iskola folyosóján egykori osztályfőnökük is, a 89 életévét meghazudtolóan energikus Szávó János tanár úr. Elmondta nekünk, hogy 1968-ban ők voltak az utolsó felvett évfolyam az akkori technikumban, mert akkor ötven évre megszűnt a technikumi oktatás, amely csak nemrég indult újra. A mai szakemberhiány szerinte nagymértékben erre vezethető vissza. „Ez az osztály volt az utolsó végzős évfolyam 1972-ben. Harminckilencen kezdtünk, és harminckilencen érettségiztek le. A tizedik éves osztálytalálkozókor már huszonnyolcuknak volt valamilyen felsőfokú képesítése” – tudtuk meg a tanár úrtól. Érettségi után minden ötödik évben találkoztak, a kapcsolat mindmáig szoros maradt. 

A ballagások után hétfőn kezdődik az érettségi, megyénkben 6246 fő jelentkezett a vizsgákra.

(A borítóképen: A tizenkettedik évfolyamra hétfőtől az érettségi vizsgák várnak. Fotók: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában