Plusz fejlesztési forrás a TOP Pluszból

2022.04.29. 18:00

150 milliárd forint jut fejlesztésekre Borsodban

Mintegy tíz százalékkal, 136 milliárd forintról 150 milliárd forintra emelkedik a megye fejlesztésére fordítható Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz forrásának kerete.

Méhes László

A többletforrás a már elfogadott, 2021–2027-es időszak fejlesztési terveihez rendelt pénzek átcsoportosításával jár, amelyről sürgősségi indítványként döntött a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén.

A határozathozatalt Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnöke azzal indokolta, hogy a forráskeret átalakításáról várhatóan még a következő testületi ülést megelőzően dönt a kormány.

A változás részleteiről szólva Bánné dr. Gál Boglárka elmondta: valamelyest csökkent a foglalkoztatási program prioritása, aminek oka mások mellett az, hogy növelni kellett a köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésére fordítandó összeget. Nagyobb hangsúlyt kellett fektetni emellett az aktív turizmus támogatására, az önkormányzati épületek és a gyógyfürdők energetikai korszerűsítésére.

A megyei közgyűlés további napirendi pontjai között elfogadták a megyei rendőrfőkapitány beszámolóját a megye közbiztonságának helyzetéről és a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének tájékoztatóját a szervezet előző évi tevékenységéről ugyancsak helybenhagyták.

Egy esetleges nukleáris balesettel kapcsolatos védelmi intézkedésekre, illetve a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó képviselői kérdésre válaszolva Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője elmondta: Magyarország nukleárisbaleset-elhárítási rendszere igazodik az unióhoz, időben meg tudják tervezni a lakosság védelmét szolgáló intézkedéseket. A jódalapú gyógyszerkészítmények szükség esetén rendelkezésre állnak. A veszélyes anyagok szállításának ellenőrzésére vonatkozó éves tervüket tavaly 170 százalékkal teljesítették túl, tapasztalataik szerint jelentősen javult a fegyelem ezen a téren, ami a vegyipari társaságok szigorú minőségbiztosítási rendszerének is köszönhető.

A megyei képviselők elfogadták a térségben működő civil szervezetek helyzetéről szóló beszámolót, valamint a 2021 decemberében zárult foglalkoztatási paktum projekt eredményeiről szóló összesítést.

A térségi jelentőségű kerékpárutak tervezéséről szóló előterjesztésben elhangzott: elkészültek a Nagycsécs–Muhi–Ónod közötti és a Dobódél–Bódvarákó közötti kerékpárutak engedélyes és kiviteli tervei, amikre jogerős építési engedélyt is szereztek.

Napirendre került a megyei polgárőrszövetség tevékenysége is. A beszámolót kiegészítve Csóra György, a szervezet megyei elnöke elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplénben jelenleg 204 településen 211 polgárőrszervezet működik, 5820 fős létszámmal 1 millió munkaórát meghaladó szolgálatot teljesítettek tavaly. Bár az önkormányzatoknak szűkülnek a polgárőrségre fordítható forrásai, a kormány 400 millióval, 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte meg az országos szervezet támogatását, és a Magyar Falu Program keretében is segítették működésüket járművek beszerzésével és szolgálati helyek kialakításával.

Díjazták a védelmi munkát

A megyei közgyűlésen adták át a közrend, a közbiztonság, valamint a tűzvédelem területén végzett kiemelkedő munkáért járó kitüntetéseket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért díjat szakmai tevékenységéért Falucskai Tamás rendőr törzszászlós, Hornyák Attila rendőr alezredes és Jakab Sándor rendőr alezredes érdemelte ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Tűzbiztonságáért díjat idén Nagy József nyugállományú tűzoltó századosnak, Pimper Lászlónak, a FER tiszaújvárosi tűzoltóság parancsnokának és Zilahy Imre tűzoltó alezredesnek ítélték oda.

Az elismeréseket Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnöke, Szerencsi Árpád rendőr alezredes, a megyei kapitányság megbízott rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese és Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át.

(A borítóképen: Ülésezett csütörtökön a megyei közgyűlés. Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában