Alapkőletétel

2022.03.22. 14:00

Új mérföldkő a szakképzésben

A Szemere szakképző iskola komplex fejlesztésének fontos állomása volt a hétfői, miskolci rendezvény.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Kozma István

Magyarország Kormánya a szakképzési rendszer megújítása érdekében hozta létre a „21. századi szakképző iskola” fejlesztési programot, amely elsőként a borsodi megyeszékhelyen indult el. A négy miskolci iskola komplett felújítását és fejlesztését lehetővé tevő projekt keretében az elmúlt hónapokban a tervezés folyt. Most fontos mérföldkőhöz érkezett a program, elindul a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium komplex infrastrukturális fejlesztése 4,6 milliárd forint értékben.

 

A Szakképzés 4.0 stratégia egyik alappillére, hogy jól felszerelt iskolákat kell létrehozni a szakképzésben, ami vonzó alternatíva a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik számára. A Szemere az ország három legnagyobb oktatási intézményének egyike. A projekt eredményeképp megtörténik az iskola külső, belső felújítása és komplex energetikai fejlesztése, a hőszigetelés és a nyílászárók cseréje is. A sokszínű profilú iskola legfontosabb képzési területe a specializált gép- és járműgyártás, ahol már olyan szakembereket kell oktatni, akik képesek a hibrid- és elektromos meghajtású autók javítására is. A korszerű laborok kialakítása mellett megvalósul egy sokéves álom: megépül egy több száz fő befogadására képes közösségi tér.

 

– A szakképző iskolák ma is, és az elmúlt évtizedekben is fontos szerepet töltöttek be városunkban. Ez összefüggésben van azzal, hogy Miskolc jelentős ipari-gazdasági központ – mondta Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. A Szemere az egyik legrégebbi szakképzési intézmény a városban, és az egyik legnagyobb országos viszonylatban is. Jogelődje egyidős a magyarországi állami szakképzéssel, történelme egészen 1874-ig nyúlik vissza. A közel 150 éves intézmény hamarosan egy teljesen megújult, 21. századi környezetben működhet. 

 

Helyben képzett szakemberek 

 

A megnövekedett igények miatt a miskolci szakképzésnek szüksége volt egy új épületre, a nyolcvanas évek elején az épülő Avasi lakótelepen találtak erre alkalmas területet. Az akkori technológiának megfelelően korszerűnek számított, de ma már ráfér a felújítás – hangsúlyozta a főigazgató. 

A további fejlődés kulcsa, hogy jól képzett szakemberek kerüljenek ki az iskolákból. Ilyen a Szemere szakképző iskola is, ahol 1700 diák tanul – emelte ki Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. Az intézményrendszer megújításán túl rendkívüli összeggel fejleszti a kormányzat a szakképzés infrastruktúráját is. Nagy eredmény, hogy ebben a térségben, Miskolcon, azon belül pedig az Avason indulhat el ez a beruházás, melyet követően az intézmény még inkább közösségi színtérré alakulhat majd – tudatta az országgyűlési képviselő. 

 

Nem szimpla rekonstrukció 

 

– Elsősorban a tanulókról van szó, értük fontos a fejlesztés, de ehhez tudnunk kell azt is, milyen szakképzésekre van a legnagyobb szükség hazánkban – mondta Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. Hozzátette: – Azért képzünk, hogy olyan szakembereket bocsássunk rendelkezésre, akik itt helyben el tudnak helyezkedni. Nagy szükség van a jó szakemberre ezen a vidéken is. A fiatalok egyre többen választják a szakképzést, szorgalmukat ösztöndíjjal is támogatják, amely motiváló erő lehet abban, hogy tanulmányaikat el tudják végezni. Az intézményt nem a falak jelentik igazán, hanem a szakmai tartalom, a közösség, amely mögötte van, de segítség lehet a megújult környezet. 

 

Egy meglévő, nagy múltú intézmény továbbfejlesztéséről van szó, nem egy szokványos felújításról – hangoztatta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. Rengeteg tudás és tapasztalat halmozódott föl az elmúlt évtizedekben az intézményben, amely igazi érték. A negyven éve épített iskolából évente több mint háromszáz fiatal szakember lép ki bizonyítvánnyal a kezében – tette hozzá a kancellár. Azonban a szakmai fejlődés és kiválóság mellett az infrastruktúra is fontos. A Szemere adottságai kiválóak, egy háromhektáros zöldterületen fekszik. A meglévő hatalmas épület energetikai fejlesztése elengedhetetlen. Továbbá olyan informatikai rendszer épül ki, amelyben minden szükséges funkció helyet kap. Most nincs olyan tér, ahol száznál több diák egyszerre jelen tudna lenni, ezért alakítanak ki a kor igényeinek megfelelő nagy közösségi teret. 

 

A jövőre felkészíteni 

 

– Felelősséggel tartozunk a fiatalokért, akiknek kötelességünk átadni a tudásunkat, tapasztalatainkat. Használati utasítást kell adnunk nekik a jövőre nézve, amelyben egy dolog állandó, az pedig a változás – mondta Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár. Hozzátette: az értékeket megalapozó oktatáshoz az infrastrukturális fejlesztéseket a kormányzat biztosítja. A projekt célja, hogy Miskolc legnagyobb szakképzési intézményét teljeskörűen felújítsák, és optimális körülményeket biztosítsanak a diákoknak a tanuláshoz, tanáraiknak pedig a munkához.

 

(A borítóképen: Ünnepélyes keretek között helyezték el a régi-új iskola alapkövét hétfőn)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában