Március 15.

2022.03.16. 18:00

Tardona Jókai Mórra és '48 hőseire emlékezett

Az ünnep alkalmából megújult a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház.

ÉM

Demeter Zoltán országgyûlési képviselõ és Czakó Tivadar Tardona polgármestere

– Jókai, Vasvári, Táncsics és Petőfi vajon tudták-e, hogy nevüket aranyba foglalja a történelem? És bár a forradalom súlyos árát is megfizették, mégsem mondjuk ma, hogy ez hiábavaló volt – mondta ünnepi köszöntőjében Demeter Zoltán országgyűlési képviselő Tardonán hétfőn. – Beteges időszak terhe alatt élünk már két éve – utalt a pandémiára –, a szomszédunkban pedig háború dúl – foglalta össze a jelen történéseit. – Miközben füstölgő romokat látunk, és emberek ezrei menekülnek, aközben itthon fáradhatatlan önkénteseket is látunk, akik élelmiszert, ruhát osztanak az elcsigázva érkezőknek a befogadóállomásokon. Minden népnek joga van a szabadsághoz és a békéhez, és szerencsés nemzet az, amely ezt a jogot nem csatákban, harcokban szerzi meg, hanem derűsen a szavazóhelyiségekben – foglalta össze az országgyűlési képviselő.

 

 

 

Menedéket adtak az írónak

 

Mostantól újra várja a látogatókat a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház. Az 1848–1849-es szabadságharc után néhány hónapig a településen rejtőzött Jókai Mór. Bujdosásának állít emléket a kiállítás. A tájház most korszerű fűtést kapott, és kialakítottak benne közösségi teret is, amelyet egy régi egyházi iskola mintájára rendeztek be, ahol interaktív foglalkozások, illetve helytörténeti órák is helyet kaphatnak mostantól. 

 

Tanösvény Szentlélekig

 

A ház belső felújítási munkálatai elkészültek, a jobb idő beköszöntével pedig hamarosan a külső munkákkal is végeznek.

 

Erről Czakó Tivadar polgármester beszélt.

 

– A település a magyar kormány pályázatának köszönhetően 33 millió forintot nyert. Ehhez a programhoz kapcsolódik a Jókai tanösvény kialakítása is, amely Tardonától Szentlélekig látogatható lesz. A sportpályán pedig többek között egy játszótér is helyet kapott a fejlesztésnek köszönhetően – emelete ki Czakó Tivadar. 

 

Együtt a hősök utódaival

 

A tardonai ünnepségen részt vettek a hősök leszármazottai is, így Jókai Mór rokona mellett Telepy Károly és Muraközy János hozzátartozói is jelen voltak, akiknek szintén a település nyújtott menedéket a zivataros időkben.

 

A családjával együtt ­Szentimrey Pál is képviseltette magát az ünnepélyes megnyitón. Ő annak a ­Szentimrey Pálnak a leszármazottja, aki egykor Jókai Mórt bújtatta Tardonán.

 

(A borítóképen: Demeter Zoltán és Czakó Tivadar a Jókai-emlékszobában. Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában