Ökológiai katasztrófa

2022.03.13. 15:42

Szennyezés került a Sajóba Szlovákiában, megyénket is eléri! (Frissítve!)

Vélhetően vörösiszap szennyeződés került a Sajóba, amely hazánkat, megyénket is el fogja valamilyen formában érni. Legalább is erről posztolt a közösségi oldalon a szlovákiai Nyitra megye egyik képviselője, a magyar vízügyi hatóságok már megtették a szükséges intézkedéseket.

Horváth Imre

19:15

 

19 óra után Siklós Gabriella arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy a miskolci vízügyes szakemberek egészen a szlovákiai Tornalja településig vizsgálták a Sajót, de nem látták nyomát a szennyezésnek. A település majd félúton van a szennyezéssel észlelt Gombaszög és a magyar határ között és jóval a Rima beömlése felett. 

A minták már a laboratóriumban vannak, és vizsgálják azokat, azonban idő kell az eredményhez. Továbbra is II. fokú vízminőség védelmi készültséget tartanak fenn és folyamatos figyelőszolgálatot rendeltek el a szennyezés megfigyelése céljából.


 

15:00

 

„Immár több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél. Állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára. Hamarosan helyszíni videóval jelentkezem. A szlovák hatóságok már foglalkoznak az üggyel, a magyar hatóságokat tegnap értesítettem, hiszen a Sajó tőlünk Borsod megyébe, Miskolcra folyik tovább” – írta bejegyzésében a képviselő.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) is az internetről értesült a szennyezésről, de azonnal beindult az ilyenkor szükséges védekezés és vizsgálat, tudtuk meg Siklós Gabriellától, az OVF szóvivőjétől.

- Az igazgatóság II. fokú vízkárelhárítási védelmi készültséget rendelt el, figyelőszolgálat érkezett a helyszíne, egy miskolci vízügyes csapat pedig elindult Szlovákiába, ők, felmérik az ottani helyzetet. Délre összeállt egy mérő csoport is, és elindult a magyar helyszínre. Délután meglesznek a mérésekkel, de ebből a helyszínen nagyon kevés információt lehet majd levonni, a mintákat laboratóriumba kell vinni. A vízkivételi helyszíneket figyelik a kollégáim, értesítették a főleg mezőgazdasági vízhasználókat, de ez még egyelőre felkészülés, hiszen nem érkezett magyar területre a szennyezés. Akármit is találnak a szakembereink, az mindenképpen nagyon felhígulva érkezik meg, hiszen a Bódva és a Rima vize is belefolyik a Sajóba, mielőtt még Miskolcra érne – hangsúlyozta a szóvivő.

Jelenleg még azt sem tudják pontosan megmondani, hogy a szennyezés mikor éri el a magyar területet, hiszen a pontos helyét a délután folyamán találják majd be, és ezek után lehet megsaccolni.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában