Fejlesztés

2022.03.03. 12:00

Százhatvanmilliós projektcsomag

Az óvodaépület felújítása mellett átadtak egy sportpályát, valamint szolgálati lakást is kialakítottak Ragály­ban.

Marosréti Ervin

Kiemelt fontosságú fejlesztés volt Ragály életében az Imola felé vezető útszakasz felújítása, amely hosszú évek problémájára adott megnyugtató megoldást. A település megközelíthetősége az egyik legfontosabb beruházás volt az elmúlt időszakban, emellett azonban a ragályi lakosság másnak is örülhetett. A közelmúltban ugyanis több felújítás befejeződött, amely ugyancsak a helyiek életminőségét javítja a jövőben. Összértékét tekintve nagyjából 160 millió forintról van szó. Ebből az összegből megújult a helyi óvoda tetőszerkezete, konyhája, valamint új étkezőhelyiséggel bővült a létesítmény. Átadhattak egy szolgálati lakást, a sportolni vágyó ragályiak pedig az új műfüves futballpálya előnyeit élvezhetik mostantól. 

 

Sok munka 

 

– Az ilyen alkalmak örömmel töltik el az embert, jó érzés a szalagokat átvágni. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ezeket a pillanatokat mennyi munka előzi meg – fogalmazott Ragály­ban Riz Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője. – Sokszor évekbe telik, amíg végére érünk egy-egy folyamatnak. Köszönet jár a pályázatokat kezelő Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft.-nek, valamint a kivitelezőknek is, a közbeszerzési folyamat után megvalósították azokat a terveket, amiket helyben megálmodtak. Minden esetben azokat az elképzeléseket igyekszünk végigvinni, amik helyben fontosak. 

 

Első a turizmus 

 

A térség országgyűlési képviselője ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az Aggteleki Nemzeti Park közelségét és a környék természeti szépségét Ragály is igyekszik kihasználni. Éppen ezért sokszor a beruházások kapcsán elsőbbséget élveznek azok a vállalások, amelyek a turizmusfejlesztést, az idegenforgalom növelését segítik elő. 

– Tudjuk azt, hogy a jövőben az itt élők egy része jó eséllyel ebből fog megélni – szögezte le Riz Gábor. – Egyre többen veszik észre a táj szépségét, a pandémia alatt sokan fedezték fel ismét a vidék szépségét. Számomra külön öröm az is, hogy egyre több fiatalt látok visszatérni a falujába, ez azért fontos, mert ők jelentik a jövőt. A kormányzat odafigyel arra, hogy mi történik a magyar falvakban, és ezek a visszajelzések igazolják a programok, a fejlesztések helyességét. 

 

Szebb, élhetőbb 

 

A Ragályban megvalósult beruházási „csomag” nagy része a helyi óvodában történt, amely három pályázatból állt össze. Így azonban teljeskörűen sikerült a létesítményt megújítani. A tetőszerkezetet és a kerítést ki tudták cserélni, új elemek kerültek a játszóudvarra, és eszközbeszerzésre is lehetőség nyílt. 

– Polgármesterségem idején a legtöbb gondot az étkező hiánya okozta, ami folyamatos fejtörést jelentett – tette hozzá Perczel Sándor, Ragály polgármestere. – Riz Gábor azonban segítségünkre sietett, amiért köszönettel tartozunk neki. Komoly előrelépés ez a településünk számára, és legalább ennyire örülünk az új műfüves futballpályánknak. A 40x20 méteres küzdőteret nagyságrendileg 24 millió forintból alakíthattuk ki. Ez jó lehetőséget kínál a gyerekeknek, az iskolásoknak, mert szeretném, ha a testnevelésórákat itt tartanák a jövőben. A délutáni órákban pedig a sport­egyesületünk tagjai vehetik majd birtokba, bízom benne, hogy minél többen használni fogják. 

A szakember-ellátottság is fontos a ragályiak számára, ezért 30 millió forintból teljeskörűen felújítottak egy ingatlant, amiből szolgálati lakást alakítottak ki. Perczel Sándor polgármester szerint az elmúlt években sokkal szebb, élhetőbb település lett Ragály. Az úthálózat megújult, a most befejezett projektek pedig a szolgáltatások színvonalán emelnek a faluban.

 

(A borítóképen: Perczel Sándor és Riz Gábor az új műfüves futballpályán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában