Jegyzet

2022.03.17. 16:00

Rozsda­folyam

Pap Gyula

Pap Gyula

Az alsósajói bánya több mint harminc évig üzemelt, majd csődbe jutott, ám a tulajdonos a kitermelés befejezésekor nem teljesítette a bányaművek felszámolásával kapcsolatos kötelezettségeit, ezért a legszükségesebbnek tartott intézkedéseket a szlovák állami vállalat tette meg.

 

A víz fokozatosan ellepte a bányát, amelyet eleinte elektromos szivattyúval távolítottak el, később egy vízelvezető tárót vájtak ki, amelyből a Sajóba került a víz.

 

Megfigyelések szerint a folyó február közepén kezdett vörösre színeződni. A helyi hatóságok által vett vízminták laboratóriumi eredménye alapján a vas jelenléte több mint ezerszerese a megengedettnek. A helyszínen határértéknél magasabb az arzén, a cink, a kén és a mangán jelenléte is. A szennyeződés nemcsak a halakat, hanem a folyó teljes élővilágát veszélyezteti.

 

Ugyanakkor egyelőre a folyó hazai szakaszán nem tapasztaltak elváltozást a vízminőségben a szakemberek, ám sürgető a kármentesítés elkezdése a szomszédos országban, mielőtt az ökológiai katasztrófa átterjed a határon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában