Nők a politikában című közéleti fórum

2022.03.08. 18:00

Politikus mint családanya

A sikeres női politikusok felismerték, hogy nemi sajátosságaiknak milyen előnyei vannak.

ÉM

Bánné dr. Gál Boglárka és Siposné Horváth Anita

Nők a politikában címmel rendeztek közéleti fórumot szombaton délután a mezőcsáti Kiss József Közösségi Ház színháztermében. Az eseményen a közönség hallhatta Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere és Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnökének politikai hivatásához és családanya szerepéhez fűződő gondolatait. A zenei programban közreműködött Cselepák Balázs és Csiszár István színész, énekesek. 

 

„Balzac szerint a nő átmeneti lény az ember és az angyal között. Ennek kapcsán elgondolkodhatunk, hogy miért alakult így a világ sora az emancipáció óta” – vezette be személyes beszámolóját Siposné Horváth Anita. „Mi nők egyre nagyobb társadalmi szerepvállalásban veszünk részt nemcsak családunk, hanem szűkebb pátriánk, sőt országunk életének irányításában is.” A továbbiakban kiemelte, hogy szülei a helyi MDF alapítói voltak. Édesanyja térségi és önkormányzati képviselőként, református presbiterként tevékenykedett. Ő pedig már fiatalon is közösségi ember, vezető személyiség volt. 2006-ban csatlakozott a helyi Fideszhez az önkormányzati választások kampányfőnökeként. A sikeres választás után képviselő-testületi tag lett. 2008-ban pedig a helyi művelődési ház művelődésszervezője. 2014-ben és 2019-ben is sikerrel indult a Fidesz–KDNP színeiben az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért. Munkájában férje és két felnőtt fia is támogatja. 

 

Kiegészítik egymást 

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy miként éli meg egyedüli nőként hivatását 18 férfi megyei közgyűlési elnök között. 

„Ritkán látok ennyi nőt a munkám során, mint a mai politikai fórumon, ezért is vállaltam el ezt az előadást” – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, aki kétgyermekes anya. „Müller Péter szerint a nőnek meg kell találnia magát és a méltóságát, amit még keresni sem engedélyeztek neki soha. Nem tudom, milyen világ jön, de ha lesz új világ, az a nők tiszteletén fog alapulni – írja Férfiélet, női sors című könyvében. Ma Magyarországon sok fiatal nő azt hiszi, hogyha gyermeket vállal, akkor nem marad ideje a munkájára. Én a hivatásomban nőként mint vezető kell, hogy helytálljak, de családanyaként és feleségként is meg kell felelnem. A teremben valószínűleg a legtöbben ugyanebben a cipőben járnak. Mi nők egyszerre több dologra is tudunk figyelni. Azonban csak a férfi lehet apa és a nő lehet anya, biológiailag és a munkában is egymást kiegészítve tudnak jól együttműködni” – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke.

 

Tállai András miniszterhelyettes, államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is jelen volt a rendezvényen, ő a női polgármestereket méltatta, és a hölgy politikusokkal folyó közös munkáról osztott meg részleteket.

Tállai András a női polgármestereket méltatta

Tette ezt Szentkirályi Alexandra, Magyarország hazai kommunikációjáért felelős kormánybiztos helyett is, aki az ukrán határon végzett feladatai miatt nem tudott előadóként részt venni a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában