Felújítás

2022.03.26. 19:30

Nyolcvan év után épül újjá a kenézlői híd

Régi álma valósul meg a térség lakóinak a balsai Tisza-híd újjászületésével.

Bódisz Attila

Az ehhez szükséges elrendelő levél aláírásával elkezdődött a Kenézlő és Balsa között megépülő Tisza-híd engedélyeztetési folyamata – jelentette be dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a kenézlői Tisza-parton megtartott sajtótájékoztatón.

 

Társadalmi igény lett
 

Hozzátette, a kormány megértette és indokoltnak látta a térség települései és lakói által támasztott társadalmi igényt az eredetileg 1930- ban épített, majd 1944-ben felrobbantott híd újjáépítésére. Kiemelte: egy sikeres közbeszerzési eljárás után reményeik szerint még az idén szerződést lehet kötni a tervezővel, majd a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után a környezetvédelmi hatástanulmány következik. Ezután készül el az építési engedély, majd a közbeszerzési eljárást követően kezdődhet el a kivitelezés, ami 2-3 évig tarthat. 

 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: régi álma valósul meg a térség lakóinak a híd újjászületésével. Hozzátette: bár vannak, akik a sok eddigi be nem váltott ígéret miatt ma sem hisznek a megvalósulásban, a kivitelezéshez vezető folyamat immár visszavonhatatlanul elkezdődött, köszönhetően a folyó két partján fekvő települések összefogásának, valamint a képviselői lobbinak. 

 

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Fotó: Pusztai Sándo

 

Dr. Vinnai Győző, az érintett szabolcsi Tisza-part országgyűlési képviselője megfogalmazta: Szabolcs és a Bodrogköz, Zemplén összekapcsolása óriási turisztikai lehetőséget rejt magában, hiszen ezek mind kiváló adottságokkal rendelkeznek. Horváth Ferenc, Kenézlő polgármestere azt mondta: a hídnak köszönhetően a térség települései számára kinyílik a világ, közelebb kerülnek a munkahelyek, jelentős gazdasági és idegenforgalmi fejlődést is remélnek.

 

(A borítóképen: Így nézett ki egykor a balsai híd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában