Közlekedés

2022.03.11. 10:00

Nincs üzemanyaghiány

A Mol azt közölte, hogy a megnövekedett fogyasztói igények ellenére is ki tudja szolgálni a hazai autósokat.

HE

Szerdán délelőtt kapott szerkesztőségünk jelzést arról, hogy az észak-abaúji, kisebb benzinkutaknál elfogyott az üzemanyag. A telkibányai református lelkész, Szalay László Pál például arról számolt be az Északnak, hogy kislányát még el tudta vinni a gönci iskolába, de mivel nem tudott tankolni, be kellett telefonálnia az intézménybe, hogy délután tegyék fel a gyermekét az iskolabuszra, mert nem tud érte elmenni, hiszen a pálházi kúton sem volt már üzemanyag. 

 

A gönci töltőállomást üzemeltető Abaúj Coop Zrt. elnök-igazgatója, Zsiga Krisztián az Északnak jelezte, a kúton jelenleg semmilyen üzemanyag nincs. Nekik a Mol szállít, a március 5-ei szállítmányt 7-én kapták meg, azóta azonban nem volt utánpótlás. A gépkocsi-tulajdonosoknak azt ajánlja, hogy tankoljanak az encsi Mol-kúton, mert oda, bár hosszú a sor, és limitált mennyiséget lehet csak egyszerre vásárolni, de egy héten többször szállítanak üzemanyagot.
 

Az okok 
 

Mint ismert, az elmúlt hetekben komoly változások történtek a világpiacon. Soha nem látott szintre emelkedtek a kőolaj jegyzési árai, emellett sok európai ország az orosz–ukrán háború következményeként nem vesz át orosz kőolajat. Emiatt nehézkesebbé válhat a finomítóik ellátása, időbe telik, amíg más forrásból pótolni tudják a kieső orosz olajat. Ehhez jön hozzá a rögzített nagykereskedelmi ár. Mindezeket együttvéve akadozik az üzemanyag-ellátás.
 

Zavartalan lesz 
 

A Mol szerdán este azt közölte, hogy Magyarország kőolajellátása zavartalan, készletei és finomítói kapacitása elegendő ahhoz, hogy az ország üzemanyagigényét lefedje. A társaság jelezte, a vállalat nyomon követi a világpiaci folyamatokat, és nap mint nap vizsgálja, milyen intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy biztosítsa az egyenletes, országos ellátást. A Mol a megnövekedett fogyasztói igények ellenére is ki tudja szolgálni a hazai autósokat, hiszen jelenleg is teljes kapacitással, a szokásos mennyiségben állítja elő az üzemanyagot. A vállalat készletei és termelése stabil bázist ad ahhoz, hogy zavartalan legyen az ellátás. 

 

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a Mol a jelenlegi helyzetben is képes ellátni az országot üzemanyaggal. Viszont szükséges kiemelni, hogy a töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt, egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, ezért nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.
 

Az egekben lenne 
 

A rögzített üzemanyagár egyébként kétségtelenül nagy segítség a gépkocsi-tulajdonosok számára, hiszen a holtankoljak.hu adatai szerint péntektől, azaz mától a benzin ára bruttó 46 forinttal emelkedik, a gázolaj ára pedig bruttó 77 forinttal. Ha nem lennének hatósági árak, akkor a 95-ös benzinért 640 forintot kellene fizetnünk literenként, a gázolajért pedig 717 forintot. A mostani emeléssel együtt márciusban a benzin ára bruttó 120 forinttal, a gázolaj ára pedig 182 forinttal emelkedett eddig. 

 

Az emberek attól félve, hogy nem lesz a kutakon elég üzemanyag, kannákba, műanyag flakonokba is vásárolnak benzint, gázolajat. De mennyire biztonságos ez? Általános szabály, hogy csak kis mennyiségű benzint tartsunk otthon, és a lakótértől távol, hűvös, jól szellőző helyen, például különálló garázsban vagy sufniban. Csak motorbenzin tárolására szolgáló biztonsági kannát használjunk, és jól tekerjük rá a kupakot, hogy az üzemanyag ne párologhasson. Ügyeljünk arra, hogy a benzin ne csöppenjen az autóra, a ruhánkra vagy az útra, mert a benzingőz gyúlékony. Az egyik magyar autós közösség arra figyelmeztet, hogy az üzemanyagból nem érdemes nagyobb mennyiséget bespájzolni, hiszen lejár a szavatossági ideje, másrészt veszélyes anyagnak számít.
 

(A borítóképen: Sokan próbáltak hosszabb távra is beszerezni üzemanyagot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában