Háborús helyzet

2022.03.04. 17:00

Nem biztosítanak Ukrajnába

A szomszédos Ukrajnába és Oroszországba sem javasolja az utazást a Konzuli Szolgálat.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

Különleges utazási előírások vonatkoznak a háború idején Ukrajnára és Oroszországra. Utánajártunk, hogy mire számíthat az, akinek muszáj ezekbe az országokba utaznia hazánkból, köthet-e utazási biztosítást, vagy kap-e bármiféle védelmet. 
 

Piros kategóriás ország 
 

– Ukrajnát az utazásra nem javasolt országok közé sorolta a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium az orosz–ukrán háború kitörése miatt, azaz a piros I-es kategóriában szerepel. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) a jelen körülmények között nem tudná ellátni a biztosításokban foglalt szerződéses feltételeket. Így aki Ukrajnába utazik, az most nem tud utazási biztosítást kötni – tájékoztatta lapunkat Lambert Gábor, a Mabisz elnöke. – Oroszország egyelőre a sárga II-es kategóriában szerepel, tehát fokozott biztonsági kockázatot jelentő ország. Elméletileg ide lehetséges, hogy egyes utazási irodák kötnek biztosítást, de ennek feltételei eltérőek lehetnek, amikről mindig az adott irodában kell érdeklődni. 


A magyar Konzuli Szolgálat által nyújtott információkat foglalta össze a témával kapcsolatban megkeresésünkre Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője. 


„Az Ukrajnába történő beutazás jelenleg semmilyen körülmények között sem javasolt. Az Ukrajnában tartózkodó magyar állampolgárok online regisztrálhatnak konzuli védelemre. Ukrajnai külképviseleteink állampolgáraink számára rendelkezésre állnak, hogy segítséget nyújtsanak, akár személyesen, akár telefonos megkeresés esetén. Az ostromállapot miatt kijevi nagykövetségünk ideiglenesen bezárt. A továbbiakban ungvári főkonzulátusunk próbálja tájékoztatni az Ukrajnában rekedt magyar állampolgárokat. Az ungvári külképviselet 24 órás ügyeleti telefonszáma: +380-67-312-2247” – adta hírül csütörtökön a Konzuli Szolgálat. 


Oroszországba sem ajánlott most utazást tervezni. 


„Kérjük, hogy utazásuk szükségességét fontolják meg, és lehetőség szerint halasszák el a helyzet rendezéséig. Amennyiben mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, regisztráljanak konzuli védelemre. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság 11 dél-oroszországi repülőteret zárt le. Az utazóknak és az országban tartózkodó honfitársainknak azt tanácsoljuk, hogy szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket, és tartsák be a hatóságok utasításait.” 
 

(A borítóképen: Ha már el kell indulni, vegyük fel a kapcsolatot a konzulátussal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában