Gazdafórum

2022.03.28. 15:00

Négyezermilliárd forint jut a vidék fejlesztésére

Magyarország a kétéves átmeneti időszak alatt minden lehetőséget kihasznált, hogy segítse a vidék mezőgazdasági termelőit.

ÉM

Az idei évtől több mint 4000 milliárd forint jut a vidék és az agrárium fejlesztésére – mondta Demeter Zoltán országgyűlési képviselő egy Edelényben tartott gazdafórumon szombaton. Hangsúlyozta: csak akkor lehet erős Magyarországról beszélni, ha erős az ennek hátterét biztosító vidék is.
 

Agrárstratégiai szemlélet 
 

A találkozón a magyar kormánynak a nemzeti agrárstratégiai szemléletéről, ehhez kapcsolódva pedig a mezőgazdasági termelőknek jutó támogatásokról is szó esett. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Taskó József bevezetőjét követően Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár az elmúlt két év vidékfejlesztési eredményeiről szólt. Legfontosabb eredménynek az agrárium egészét átfogó támogatási rendszer megvalósítását nevezte, amely a legkisebb gazdálkodóktól a legnagyobbakig az élelmiszeripar teljes vertikumát új alapokra helyezte, és lehetőséget kínált a helyben megtermelt alapanyagok feldolgozásának megvalósítására. A jövő évi folytatásról szólva elmondta: fajsúlyos marad a környezetkímélő gazdálkodás erősítése, az erdőtelepítések támogatása és az öntözéses gazdálkodás lehetőségének bővítése.

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Jakab István ehhez kapcsolódó előadásában kiemelte: Magyarország a kétéves átmeneti időszak alatt minden lehetőséget kihasznált, hogy segítse a vidék mezőgazdasági termelőit. A nemzeti támogatások arányát 80 százalékra emelte, azaz minden tíz forint vidékfejlesztési támogatásból 8 forint a kormányzattól érkező nemzeti támogatás, területalapú támogatásként pedig 12 százalékkal nagyobb összeg áll évente rendelkezésre. Célként fogalmazta meg, hogy az élelmiszeripar legalább 80 százalékban magyar tulajdonban maradjon.
 

(A borítóképen: Demeter Zoltán az erős vidék szükségességéről beszélt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában