Közlekedés

2022.03.11. 20:00

Modern, környezetbarát autóbuszok a megyében

Már forgalomban lévő 6 darab új buszt adtak át hivatalosan is szerdán Miskolcon a Volánbusz-pályaudvaron.

Balogh Csilla

dr. Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. általános vezérigazgató-helyettes és Demeter Zoltán országgyûlési képviselõ

Tavaly augusztus után az elmúlt hetekben 6 darab új, Volvo 8900 típusú, úgynevezett „hosszú busszal” találkozhattak a Volánbusz utasai Miskolc és Kazincbarcika térségében, és hamarosan 6 darab új Mercedes-Benz Intouro M típusú, távolsági kivitelű autóbusz is érkezik a megyébe. A most átadott járművek a Kazincbarcika–Miskolc–Ragály–Sajókaza, Kazincbarcika–Edelény–Rudabánya–Ragály–Aggtelek, Onga–Miskolc, Hidvégardó– Miskolc, Edelény–Miskolc útvonalon közlekednek majd.

 

A Volvo 8900-as típusú autóbuszok 95 férőhelyesek, alacsony belépésűek, légkondicionáltak, Euro 6e motorral működnek, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, USB-töltőpontokkal felszereltek és akadálymentesek. Értékük összesen nettó 500 millió forint, hangzott el a buszok bemutatásának rendezvényén. 

– A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony kiszolgálása – mondta dr. Bói Loránd. A Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a program jelentős színvonal-emelkedést eredményez a megye helyközi közlekedésében. Hozzátette, hogy hamarosan további 6 Mercedes-Benz Intouro M típusú jármű is frissíti az állományt. Ezek a buszok Miskolc–Debrecen és Miskolc–Eger között közlekednek majd. A légkondicionálóval ellátott járművek 73 utast szállíthatnak, rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval és USB-töltőpontokkal is. Értékük pedig összesen több mint 377 millió forint.
 

Folyamatos fejlesztések 
 

A társaság folyamatosan fejleszti a helyközi közlekedést, melynek eredményeként 2018 óta összesen már 76 új busz biztosítja a térségben élő utasok magasabb színvonalú kiszolgálását. A vezérigazgató-helyettes tájékoztatójában kitért arra is, hogy a beszerzéseknek köszönhetően a járműállomány 23 százaléka megújult, átlagéletkora 12,4 évről 10,9 évre csökkent. Rámutatott, hogy a folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnék elérni, hogy a személyautók helyett minél többen utazzanak autóbusszal, hiszen az utasok a közösségi közlekedés választásával jelentősen hozzájárulnak környezetünk fenntarthatóságához. 

 

A további fejlesztésekről szólva elmondta, hogy folyamatban van a miskolci autóbusz-állomás integrált utastájékoztatási rendszerének teljes körű rekonstrukciója is, így áprilisra a modern kor elvárásainak megfelelő új kijelzőrendszer kerül minden kocsiállásra és az állomás három frekventált helyére, valamint megújul a hangosbemondó-rendszer is. 

 

„Az új autóbuszok érkezése fontos előrelépés a vidéki infrastruktúra megújításában. A biztonságos közösségi közlekedés alapja a korszerű autóbusz, a tapasztalt autóbusz-vezető és a jó minőségű úthálózat” – hangsúlyozta Demeter Zoltán. 

 

Az országgyűlési képviselő az autóbuszok átadásán arra emlékeztetett, hogy tavaly a Magyar Falu Program keretében 3000 kilométer mellékút újult meg országszerte, és külön örömnek nevezte, hogy elkészült a Miskolc–Kassa autópálya, illetve jó ütemben halad a Sajószentpétert elkerülő 26-os út építése is. Az országgyűlési képviselő beszámolt arról is, hogy a vidék vonzóbbá, élhetővé tétele érdekében közösségi terek, orvosi rendelők, bölcsődék, óvodák épültek, és folyamatosan bővül a családi otthonteremtési program is. Kiemelte: „Sikerült megállítani az elvándorlást a kistelepülésekről, ami azért fontos, mert erős, élhető vidék nélkül nincsenek erős, élhető városok sem. Az elvégzett munka eredménye, hogy egyre több fiatal alapít családot, egyre több gyermek születik a falvakban is.”
 

(A borítóképen: Dr. Bói Loránd és Demeter Zoltán tájékoztatott a fejlesztésekről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában