Március 15.

2022.03.16. 12:00

Minden generáció maga vívja ki a szabadságát

A Petőfi téren gyűltek össze a borsodnádasdiak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Marosréti Ervin

A városi ünnepségen előbb Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője szólt a megjelentekhez. A kormánypárti politikus beszédében kiemelte: a magyar szabadság az a hívószó, amely összefogásra késztette a nemzetet. Fiatalt, idősebbet, parasztot, polgárt egy ügy mellé állított. Bátrak voltak, mert felemelték a szavukat az önkény ellen és a nemzeti önrendelkezés mellett.

 

– A márciusi ifjak nem tűrték az igazságtalanságot, és csak egy cél vezérelte őket, mégpedig a nemzet felemelkedése – fogalmazott Riz Gábor.

 

A nemzet számára 1848 olyan minta, amelyet időről időre le kell követnie, hiszen minden generáció maga vívja ki a saját szabadságát. Úgy, ahogy tették ezt ’56 hősei, a mai magyarságnak is újra kell fogalmazni ezeket a jogokat – tette hozzá Riz Gábor.

 

– Ez a csodálatos nyelv, ez a csodálatos föld a miénk. Mi döntünk, mi rendelkezünk arról, hogy mi történjen ebben az országban – folytatta a térség országgyűlési képviselője. – Büszkén mondhatjuk ki, hogy Magyarország keresztény gyökerű állam, ezt azonban az Európai Unió nem merte kimondani, ezért ezen a kontinensen sok keresztény vallású ember nincs nyugalomban. Ezekben az időkben nagy a tét, mert el kell dönteni, hogy Európa merre megy tovább. Mi hisszük, hogy az erős nemzetállamokon nyugvó, közös akaratot képviselő irány vezethet célra.

 

A borsodnádasdi megemlékezésen az elmúlt hetek háborús eseményei kapcsán még erőteljesebben jelent meg a szabadság fontossága. Kormos Krisztián, a település polgármestere hangsúlyozta: a magyar szabadságharc eseményei mellett az ember gondolatai óhatatlanul a szomszédunkban zajló szörnyűséges események körül forognak, ami újra rávilágít arra, hogy a szabadság milyen kincs, mennyire meg kell becsülnünk.

 

(A borítóképen: Riz Gábor a borsodnádasdi megemlékezésen. Fotó: Marosréti Ervin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában