Háborús helyzet

2022.03.09. 07:00

Menekülteknek segítenek a polgárőrök

24 órás önkéntes szolgálatban segítik a polgárőrök a menekülteket a határátkelőhelyeken és a kijelölt regisztrációs pontokon.

Balogh Csilla

Az orosz–ukrán háborús helyzet miatt a határközeli polgárőr-egyesületek több időt töltenek szolgálatban, mint máskor. Segítenek a menekültek útba igazításában, kísérésében, támogatják a hatóságok munkáját a helyszínbiztosításban, leginkább a vasútállomások és határátkelőhelyek mentén együtt dolgozva a rendőrökkel, a katasztrófavédelem és az idegenrendészeti hatóság munkatársaival. A Záhonyi Vasúti Polgárőr Egyesület tagjai a vonatokon, a borsodiak ezúttal a cigándi regisztrációs ponton látnak el megerősített szolgálatot. 


– Felügyelik a segélyszállítmányokat, illetve ellenőrzik az érkező menekülteket, megmérik az érkezők hőmérsékletét, akik csak ezek után mehetnek az orvosi vizsgálatra, azt követően pedig a regisztrációra. A regisztrált menekülteket aztán a katasztrófavédelem munkatársai busszal szállítják a kijelölt ideiglenes menedékhelyekre – mondta az Észak-Magyarországnak Csóra György. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke kiemelte, hogy a cigándi regisztrációs ponton minden szervezetten és zökkenőmentesen működik, a polgárőrök 24 órás szolgálatban látják el feladatukat, a munkában a környező települések összes egyesülete felváltva vesz részt. 
 

Segítség a segítőknek 
 

Az országhatártól távolabb eső településeken ugyancsak több száz polgárőr vesz részt a helyi lakosság adománygyűjtő akcióiban és a segélyszállítmányok gyűjtőpontokra való eljuttatásában. A polgárőrök eddig mintegy harminc tonna élelmiszert, tisztálkodó- és fertőtlenítőszert, valamint ruhaneműt szállítottak az ukrán határ melletti településekre. Bakonyi Ágnestől, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnökétől megtudtuk, hogy folyamatosan érkeznek az adományok a Tiszadobon kijelölt gyűjtőpontjukra. Számtalan egyesület már több fordulón is túl van. Mint mondta: továbbra is várják az adományokat, de ruhaneműre már nincs szükség, most a tartós élelmiszereknek, tisztálkodószereknek, fertőtlenítőszereknek veszik hasznát, ez utóbbiaknak különösen, mert a menekültek között sok a koronavírusos beteg. A szövetség ezért kesztyűket, maszkokat és fertőtlenítőszereket küld a határátkelőhelyekre. 


– A polgárőrök azonban nemcsak a menekülteket, hanem egymást is segítik – mondta a sajtófőnök, megosztva azt a neki kedves történetet, miszerint a hatvani polgárőrök a hétvégén úgy döntöttek, hogy négyen a határ menti kistelepülésre, Barabásra utaznak, és 12 órára mentesítik a már 10 napja 24 órás önzetlen szolgálatot teljesítő helyi polgárőr-egyesület tagjait. 
 

(A borítóképen: Polgárőrök munkában a barabási határátkelőnél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában