Munkaerőpiac

2022.03.25. 11:30

Meglett a kormány által megígért egymillió új állás

„Megtelt” a munkaerőpiac, a kormány gazdaságfejlesztési célú intézkedései elérték hatásukat.

ÉM

Forrás: MW

Fotó: Nagy Norbert

A foglalkoztatottak száma 2022 első hónapjaiban meghaladta a 4 millió 644 ezer főt Magyarországon. A kormány gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek hatására tíz év alatt létrejött az ígért egymillió új munkahely, amivel hazánkban lényegében megvalósult a teljes foglalkoztatottság: a gazdaságilag aktív 15–64 éves korosztályban ma 100 ember közül több mint 73 dolgozik. 

A foglalkoztatási helyzet változásait érzékletesen mutatja meg Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol az álláskeresők száma még 2011-ben is a legrosszabb kategóriába tartozott. Az azóta elmúlt évtizedben viszont gyökeresen más munkaerőpiaci tendenciák bontakoznak ki. A gazdaság ugrásszerű bővülését a leglátványosabban az jelzi, hogy a munkanélküliséget felváltotta a munkaerőhiány. A piaci alapon létrejött munkahelyek számának jelentős növekedése pedig a közfoglalkoztatás szerepének csökkenését hozta magával. 

 

Napjainkban több tízezer üres álláshelyet kínálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások. A munkaerő-problémáikra részben megoldást jelenthet az ipari automatizálás, amely egyre nagyobb teret hódít. A hatékonyságra és a termelékenységre fókuszáló gazdaság bizonyos területeken a termelésbe állított robotok robbanásszerű elterjedését vetíti előre.

 

(A borítókép illusztráció)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában