Folyamatos fejlődés

2022.03.20. 15:30

Matyó értékek újultak meg

Folyamatos fejlődés és a hagyomány öröklése is jellemzi a matyók fővárosának központját: a Hadast.

UA

A Bükk hegység és az Alföld találkozásánál fekvő matyófőváros, Mezőkövesd legérdekesebb része a Hadas nevű városrész, mely népi műemlék házaival, szabálytalanul kanyargó kis utcáival maga a megtestesült matyó világ. 

Ebben a páratlan környezetben újultak meg épületek és a rendezvények lebonyolítására alkalmas közösségi központ. Új térburkolatot kaptak az utcák, a csapadékvíz-elvezetés is kiépült, továbbá zöldfelület-rekonstrukciót is végeztek – mondta ünnepi beszédében dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, aki hozzátette: két új tájházzal és a megújult táncpajtával bővültek a Hadas látnivalói, illetve több közösségi tér is megújult, amely számos turisztikai programnak ad a jövőben helyet. A táncpajtaépületben olyan látogatóközpontot hoztak létre, amely interaktív eszközökkel mutatja be az ideérkezők számára a matyó hagyományokat és a Hadas történetét – részletezte a városvezető, aki arra is rámutatott, hogy a megvalósulás önkormányzati és kormányzati forrásokból teljesült, amelyekkel a városrész teljes rekonstrukcióját el tudták végezni.
 

Előre a fejlődés útján 
 

– Borsod-Abaúj-Zemplén megye fejlődése elvitathatatlan – mondta Bánné dr. Gál Boglárka a megyei önkormányzat elnöke, aki kiemelte, hogy az elmúlt fejlesztési ciklusban (2014–2021 között) több tízmilliárd forintból fejlődtek a megye települései, így Mezőkövesd városa is. A megyei önkormányzat egyik legfontosabb célja a helyi közösségek gyarapodása, ennek fényében a Hadas városrész is átalakult, újjáéledt, a település egyik éke lett, amely számos vendégnek nyújt majd szórakozási lehetőséget – húzta alá a megyei önkormányzat elnöke. 

– Mezőkövesd tovább fejlődik – szögezte le Tállai András, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki hangsúlyozta, hogy a Hadas fejlesztése nemcsak egy fejlesztési beruházás, hanem a matyó hagyományoknak is méltóképpen tiszteleg. Rámutatott arra, hogy a város igényt tart a matyó kultúrára, és nemcsak megőrzi azt, hanem fejleszti is. A modern kor követelményeinek megfelelő minőségében tudja várni az idelátogatókat a városrész, és a hagyomány átöröklését is biztosítani tudja. 

 

A megújult intézményeket dr. Medvegy János apát-plébános áldotta meg, valamint az ünnepség keretében matyó fellépők szórakoztatták a megjelenteket.
 

(A borítóképen: Tállai András, Bánné dr. Gál Boglárka, dr. Fekete Zoltán és a kivitelező cég képviselője, ifj. Szilvási András az ünnepélyes szalagátvágást követően)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában