Világnap

2022.03.21. 16:00

Március 21: Az erdők nemzetközi napja

Eltűnt a világban 1990 óta 420 millió hektárnyi erdő. Kontinensünkön az erdőírtást az erdőtelepítés váltotta fel.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Immár kilenc éve, hogy az ENSZ közgyűlésének döntése alapján március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőség napján és a csillagászati tavasz kezdetén tartják az erdők nemzetközi napját. A világszervezet ekkor minden országot arra ösztönöz, hogy helyi, nemzeti és nemzetközi erőfeszítéseket tegyenek az erdőkkel és fákkal kapcsolatos tevékenység, például faültetési kampányok szervezésére.

 

Az idei világnap témája a fenntartható termelés és fogyasztás. A fa ugyanis olyan megújuló nyersanyag, amelynek az égetésével nemcsak melegedni, de főzni és vizet forralni is lehet, ezzel emberek millióinak a túlélését biztosítva. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kampányában a faanyag sokrétű felhasználási módjainál kiemelik a menedékek jelentőségét, az épületek építését. Sok területen a műanyagot is képes helyettesíteni a fa, felhasználható az öltözködésben, a nanotechnológiában, a gyógyításban. Sok alternatív anyaghoz képest kisebb a környezetre gyakorolt hatása, újrafelhasználható és újrahasznosítható.

 

Támogatják a fásítást

 

Az erdők a Föld felszínének közel egyharmadát borítják és a fán kívül olyan javakkal látják el az embereket, amelyek élelmiszerként és takarmányként szolgálnak. Világszerte legalább 33 millió embernek ad munkát a faipar, és több milliárdan használják fel az erdészeti termékeket. Az erdők jelentősége az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is jelentős, káros anyagokat nyelnek el a levegőből és a vízből, árvizeket akadályoznak meg, védik a biológiai sokféleséget, illetve nem utolsó sorban olyan helyekként is szolgálnak, ahol az emberek a természethez közelebb kerülve kapcsolódhatnak ki – emelte ki a Fatáj, faipari, erdőgazdálkodási szaklap.

 

Mindezekkel szemben jelentős probléma napjainkban az erdőirtás, ami miatt 1990 óta 420 millió hektárnyi – Indiánál is nagyobb területű – erdő tűnt el a Földről, főként a mezőgazdasági művelés terjeszkedése miatt. Kontinensünkön a folyamat már megfordult: míg 1990-ben 145 millió hektár erdő volt az EU mai területén, 2020-ban ez a szám közel 10 százalékkal nőtt, 159 millió hektárra.

Magyarország felszínét jelenleg 22 százalékban borítják erdők, ez a trianoni országvesztést követő, 1920-as arány közel duplája. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánk erdeinek aránya 2030-ra már a 27 százalékot is elérje – ebben segítenek az országos fásítási és erdősítési programok – olvasható az Országos Erdészeti Egyesület tematikus honlapján.

 

Az új erdők telepítésén túl a meglévő erdők fenntartható kezelése is jelentős feladat – ez a téma áll az idei világnap középpontjában –, amelyet hazánk állami tulajdonban lévő erdei esetében 22 erdőgazdasági társaság végez, Borsod-Abaúj-Zemplénben az Északerdő Zrt, illetve kis részben az Egererdő Zrt. is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában